NOS Sport

Wekdienst Peking: bruine pistes, valpartijen en wachten op eremetaal

In de Nederlandse nacht heeft de paralympische ploeg zijn eerste afdalingen in Peking geskied. Op eremetaal moeten we nog een dag langer wachten, geen van de vijf Nederlandse skiërs wist te verrassen.

Bij het eerste van de vijf ski-onderdelen, de afdaling, was de hoop op succes gevestigd op Jeroen Kampschreur. De allrounder zette wel de beste Nederlandse prestatie neer, hij werd uiteindelijk vijfde. "Het is de afdaling, niet mijn sterkste punt", reageert Kampschreur. "Er zijn meer jongens met een snelle ski. Het is nog lang niet voorbij, ik heb nog vier wedstrijden te gaan."

Gekneusde rib

Een paar dagen voor zijn wedstrijd vloog Kampschreur op de afdaling nog compleet van de piste, met een harde klap kwam de Nederlander weer terecht. Een gekneusde rib weerhield hem er niet van positief te blijven. "Ik weet nu hoe het niet moet!", zei Kampschreur na afloop van de training.

Op de zo nu en dan - door zandstormen - bruingekleurde piste konden de andere Nederlanders niet hun stempel drukken. Sterker nog, het was al een opgave om überhaupt beneden te komen. Bij de zitskiërs kwamen maar liefst negen atleten niet beneden. Floris Meijer, die zijn debuut maakte, was daar een van.

Niels de Langen lukte het wel, hij noteerde uiteindelijk de zesde tijd. Maar wat De Langen betreft zijn de ogen gericht op de slalom en de supercombinatie. Op de WK in het Noorse Lillehammer afgelopen januari, pakte de Nederlander op die twee onderdelen de bronzen medaille.

Winters debuut

Bij de vrouwen maakte Barbara van Bergen haar winterse debuut, de paralympiër deed in 2008, 2012 en 2016 mee bij de Zomerspelen met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam.

Na het mislopen van de Winterspelen in 2018 stortte Van Bergen zich vol op Peking 2022. Maar bij haar afdaling, waar ze op de WK tweede werd, ging het al snel mis. De 43-jarige week af van haar lijn en miste zo het tweede poortje.

Jeffrey Stuut noteerde bij zijn eerste afdaling de zeventiende tijd. Voor hem en de vier andere skiërs van de Nederlandse equipe staan er nog vier andere onderdelen op het programma deze Spelen. De komende dagen komen zij nog in actie op de super G, supercombinatie, reuzenslalom en de slalom.

Medaillespiegel na de eerste dag van de Paralympische Spelen

Advertentie via Ster.nl