NOS Voetbal

Directeur Van Wijk over verkoop Vitesse: 'Er is al interesse'

Directeur Van Wijk over verkoop aandelen Rus Ojf

Vitesse beleeft roerige tijden. De Arnhemse club kreeg te maken met een gestaakte eredivisiewedstrijd (thuis tegen Sparta) en vervolgens met het besluit van de Russische eigenaar Valeri Ojf om zich terug te trekken en zijn aandelen in de verkoop te doen. "Dat traject moet zorgvuldig gebeuren en kost tijd, maar er is al interesse", zegt directeur Pascal van Wijk over de situatie in Arnhem voorafgaand aan het uitduel met Heracles Almelo.

Het vertrek van Ojf was onvermijdelijk na de Russische inval in Oekraïne. De Rus nam het besluit met pijn in het hart, zegt Van Wijk. De aandelenverkoop betekent het begin van een onzekere periode voor Vitesse, dat een hoge begroting kent. Die zou zo'n 26 miljoen bedragen. Ojf stopte in de ruim vier jaar dat de club van hem was jaarlijks miljoenen in de club om de rode cijfers te dekken.

Twintig miljoen in totaal

Van Wijk heeft veel bedragen gelezen de laatste tijd. "Er zou sprake zijn van vijftien tot twintig miljoen bijpassen per seizoen. Dat klopt niet. In totaal gaat het om zo'n twintig miljoen euro." De nieuwe eigenaar zal daar rekening mee moeten houden. "Daar onderhandelen we over", stelt Van Wijk.

Directeur Van Wijk (Vitesse): 'Ojf heeft in vier jaar twintig miljoen euro bijgepast'

Vitesse stelt keiharde voorwaarden aan de verkoop van de aandelen van Ojf. "De continuïteit van de club moet gewaarborgd zijn. En onze sportieve ambities moeten overeind blijven. Je wilt dus weten wat voor soort koper er komt en wat de kapitaalkracht van de koper is. Er is interesse, maar verder kan ik daar niets over zeggen. Het traject loopt pas sinds vrijdag, maar ik hoor al geluiden", geeft Van Wijk aan.

Personele gevolgen?

Of het vertrek van Ojf personele gevolgen zal hebben, is nog onduidelijk. Wellicht moet er met de begroting pas op de plaats gemaakt worden. Vitesse heeft geen problemen om het seizoen af te maken, verduidelijkte Van Wijk. "We hebben vrijdag het personeel geïnformeerd. Het was een heftige call. Voor iedereen is dit een klap. Voor nu is het lastig te zeggen of de begroting naar beneden moet."

Van Wijk verklaart dat er al enkele weken overleg werd gevoerd met Ojf, die in 2018 eigenaar van de club werd. "Dus het besluit dat hij zich terugtrekt, heeft ons op vrijdag niet verrast." Wanneer er duidelijkheid in Arnhem komt over het vervolg bij Vitesse, durft de directeur niet te zeggen. "Het proces is net begonnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl