Irene Schouten tijdens de wereldbeker dit seizoen
NOS Schaatsen

Schouten zet boosheid om in daden en veilt WK-schaatspak voor Oekraïne

Ze is nog maar nauwelijks bijgekomen van de Olympische Spelen of het volgende grote internationale schaatstoernooi staat alweer voor de deur: de WK allround dit weekend in Hamar. Irene Schouten won in Peking drie keer olympisch goud, toch vindt ze zichzelf niet de grote favoriete in Noorwegen.

Naast het sportieve aspect van de WK heeft Schouten ook oog voor de oorlog in Oekraïne. "Ik denk dat het iedereen bezighoudt. Ik word er eigenlijk gewoon een beetje boos van."

Daarom besloot Schouten haar boosheid om te zetten in daden. "Ik wilde eigenlijk samen met Team Zaanlander voor Giro 555 rijden. Dus het logo van Zaanlander van m'n pak af en Giro 555 erop. Dat gaat helaas niet door, want er was te weinig tijd om dat te realiseren."

"Maar ik wil wel graag mijn schaatspak, waarin ik dit weekend rijd, gaan veilen voor het goede doel."

Bekijk hieronder een voorbeschouwing met Irene Schouten op de WK allround.

'Niet-favoriete' Schouten veilt WK-schaatspak voor goede doel

Eerder deze week maakte de internationale schaatsbond ISU bekend dat Russische en Belarussische sporters en officials worden uitgesloten van wedstrijden. Beide landen ontbreken hierdoor op de WK sprint en de WK allround in Hamar. Schouten denkt dat de concurrentie voor haar vooral uit Japan en Nederland zal komen.

"Ik tip Miho Takagi", aldus Schouten, die ook in landgenotes Antoinette de Jong en Merel Conijn gevaarlijke concurrentes ziet. "Ik denk dat Antoinette en Merel heel gevaarlijk zijn. Conijn reed een heel goed NK allround, met een goede 500 meter. Ik moet nog maar zien of ik dat kan doen. En ze rijdt ook goede lange afstanden."

Irene Schouten met haar gouden en bronzen olympische medailles

Als koningin van de Spelen werd de 29-jarige Schouten de afgelopen weken geleefd. Voor de olympisch kampioene op de 3.000 meter, 5.000 meter en de massastart stonden vele huldigingen en feestjes op het programma, tot afgelopen dinsdag. "Toen moest de knop om, want er komt een WK aan", aldus Schouten.

Late feestjes

Veel getraind heeft Schouten dan ook niet voor het toernooi. "Als ik tot 's avonds laat loop te feesten, ga ik niet 's ochtends vroeg een 500 meter rijden. Dan zal ik waarschijnlijk niet goed rijden en dat is niet goed voor mijn zelfvertrouwen."

Voor een goed klassement zal de langeafstandsspecialiste op de 500 meter niet te veel moeten toegeven op haar concurrentes. "Ik hoop stiekem dat ik de schade beperkt kan houden, zodat we er op de 5 kilometer nog een spannende race van kunnen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl