Nikita Mazepin
NOS SportAangepast

Mazepin mag Formule 1-coureur blijven, maar wel onder neutrale vlag

De Russische Haas-coureur Nikita Mazepin blijft voorlopig welkom in de Formule 1, dat heeft de internationale autosportbond (FIA) bekendgemaakt na een spoedoverleg dinsdag.

Mazepin mag niet meer onder de Russische vlag uitkomen, hij rijdt voorlopig onder de vlag van de FIA. Dat geldt ook voor alle andere coureurs uit Rusland en Belarus in de overige klassen van de FIA. Van een schorsing is dus geen sprake.

De druk op de FIA om Mazepin te verbannen was onverminderd hoog door oproepen van sportbonden om Russische atleten te weren vanwege de aanval op Oekraïne. Eerder besloot de FIA dat de Grand Prix van Sotsji "onder de huidige omstandigheden" komend seizoen niet doorgaat.

Mazepin debuteerde vorig jaar in de Formule 1 en eindigde in de WK-stand op de 21ste plaats.

Bekijk hieronder de verklaring van de FIA.

De Amerikaanse renstal van Haas drijft op de miljarden van het bedrijf van de Russische miljardair Dmitri Mazepin, vader van de 22-jarige coureur. Bij de eerste testdagen op het circuit in Barcelona ondergingen de bolides van Haas al een gedaanteverwisseling.

De Russische signaturen en logo's maakten plaats voor maagdelijk wit. Maar zo maagdelijk als de auto's nu ogen, zo ver is het Formule 1-team zelf nog niet. Deze week, zegt Haas, zal het team besluiten wat ze gaan doen met de sponsorovereenkomst met het Russische bedrijf.

  • AFP
    De bolide van Haas nog voor de gedaantewisseling
  • Pro Shots
    Nu is de auto gehuld in maagdelijk wit

Advertentie via Ster.nl