NOS NieuwsAangepast

VS en EU leggen Rusland extra sancties op, 'hebben enorme en ernstige gevolgen'

De Europese Unie en de VS hebben extra strafmaatregelen tegen Rusland ingesteld. De nieuwe sancties komen bovenop de maatregelen die eerder zijn opgelegd, na de Russische erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk, Oekraïense gebieden waar pro-Russische separatisten al jaren de dienst uitmaken.

De Europese sancties moeten "enorme en ernstige gevolgen hebben", zo staat in een verklaring van de Europese Raad. Deze strafmaatregelen moeten verschillende sectoren in Rusland raken, waaronder de energie- en transportsector en de financiële sector.

Ook komen er meer Russen op de zwarte lijst te staan en wordt de handel in zogeheten 'dual use-producten' aan banden gelegd. Dat zijn goederen die zowel voor civiele als militaire doelen kunnen worden gebruikt.

De Europese Raad van regeringsleiders zegt in de verklaring dat ook op het gebied van export en visa veranderingen worden doorgevoerd, maar wat precies is nog niet bekendgemaakt. Ook pleiten de regeringsleiders voor het voorbereiden van sancties tegen Belarus.

Het Verenigd Koninkrijk kwam vandaag al met financiële strafmaatregelen tegen dat land, vanwege de rol die Belarus speelt bij de Russische inval, zei de Britse premier Johnson.

Banken en hightech-sector

De Amerikaanse sancties moeten onder meer Russische banken, de hightech-sector en leden van de elite raken, maakte president Biden bekend. Het sanctiepakket van de VS is volgens Biden opgesteld in samenspraak met de G7, de groep van vooraanstaande industrielanden.

De sancties van de VS houden onder meer in dat het voor Rusland lastiger wordt om handel te drijven in belangrijke valuta zoals dollars, ponden, euro's en yen.

"Poetin en zijn land moeten de consequenties dragen", zei Biden tijdens zijn persconferentie.

Biden: 'Poetin heeft voor oorlog gekozen, nu moet hij de consequenties dragen'

Ook is het vermogen bevroren van vier grote Russische banken die bij elkaar over meer dan 1 biljoen dollar beschikken. Deze maatregel komt bovenop de twee banken die door het eerdere sanctiepakket van de VS zijn geraakt.

Het bevriezen van de banktegoeden zal behalve de Russische economie ook de entourage van president Poetin en hun familieleden treffen, zei Biden. Verder wordt fors gesneden in de export van hightech-goederen naar Rusland. Zo moet de Russische industrie en militaire capaciteit worden geraakt.

Uitsluiten Swift?

De sancties zijn volgens Biden bedoeld om Rusland "een paria" te maken op het internationale toneel.

Toch wordt Rusland vooralsnog niet uitgesloten van Swift, het systeem dat het internationale financiële verkeer regelt tussen banken. De Oekraïense president Zelensky riep het Westen eerder vandaag juist op om Rusland hiervan los te koppelen.

Bij de persconferentie zei Biden dat dit altijd een optie is. "Maar Europese bondgenoten willen dat nu nog niet." De vrees is dat het uitsluiten van Rusland van het internationale bankverkeer ook gevolgen zal hebben voor de westerse economieën.

De impact van de sancties op de Europese economie moeten minimaal zijn, benadrukte Biden. "Rusland zal de gevolgen ervaren van deze sancties."

'Rusland is de agressor'

De VS en de EU veroordeelden allebei de militaire agressie van Rusland tegen Oekraïne. "Deze militaire acties zijn een grove schending van het internationale recht en de principes van de Verenigde Naties, en ondermijnen de Europese en mondiale veiligheid en stabiliteit," staat in de verklaring van de Europese Commissie.

Biden benadrukte dat Rusland in het conflict met Oekraïne de agressor is. "Poetin heeft voor deze oorlog gekozen", zei hij.

"Dit is een gevaarlijk moment voor Europa (...) We waarschuwen al weken dat dit zou gebeuren. En nu pakt het grotendeels uit zoals we hadden voorspeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl