Matthijs van Nieuwkerk
NOS NieuwsAangepast

Van Nieuwkerk in korte verklaring: 'Ik verbreek mijn banden met BNNVARA'

Matthijs van Nieuwkerk stopt per direct bij BNNVARA. "Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk", schrijft hij in een korte verklaring die naar verschillende media is gestuurd.

Aanleiding is een artikel van de Volkskrant van vrijdagavond. Daaruit kwam naar voren dat de presentator zich bij het tv-programma De Wereld Draait Door jarenlang schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. De krant sprak met tientallen voormalige medewerkers, die het hadden over extreme woede-uitbarstingen en publieke vernederingen.

BNNVARA zegt het besluit van Van Nieuwkerk te respecteren. De omroep wil een veilige werkomgeving voor iedereen die er werkt. Om dat voor elkaar te krijgen worden de gebeurtenissen van de afgelopen tijd meegenomen, zegt een woordvoerder. "We moeten en gaan het beter doen."

De omroep zei vrijdag in een persverklaring al dat er "indringende gesprekken" zijn gevoerd met Van Nieuwkerk over zijn tijd bij DWDD. De omroep was naar eigen zeggen teleurgesteld over de schriftelijke statements over de kwestie die de presentator had opgesteld.

Bezinning

De 62-jarige Van Nieuwkerk vat dat op als openlijke twijfel, blijkt uit zijn verklaring. "Ik verbreek mijn banden met BNNVARA", schrijft hij. "Ik zal de komende periode gebruiken om tot bezinning te komen en daarna hoop ik weer van me te laten horen."

De presentator toont zich in zijn nieuwe, korte verklaring aangeslagen. "Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een - letterlijk - blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat DWDD, toch mijn levenswerk, wankelt."

Van Nieuwkerk was het meest beeldbepalende gezicht van BNNVARA en presenteerde De Wereld Draait Door van 2005 tot en met 2020. Hij maakte voor de omroep ook programma's als Matthijs Gaat Door en Chansons!

Advertentie via Ster.nl