Peter R. de Vries
NOS Nieuws

Google-terugblik: heel veel gezocht naar Peter R. de Vries

De doodgeschoten misdaadjournalist Peter R. de Vries voerde afgelopen jaar de Nederlandse lijst van trending zoekopdrachten van Google aan, zo staat in het overzicht Year in Search 2021. De zoekmachine houdt ieder jaar bij waar gebruikers naar zoeken, "dat geeft een goed beeld van de gebeurtenissen die mensen elk jaar hebben beziggehouden".

Top trending betekent volgens Google niet dat het ook meteen de meest gezochte term is. Het geeft weer waar "opvallend veel meer naar gezocht is dan een jaar geleden", staat in een persbericht. De meest gebruikte zoekopdracht van afgelopen jaar is 'YouTube', zegt de techgigant.

Op zoek naar beelden De Vries

De zoekmachine werd kort na de aanslag van begin juli gebruikt om erachter te komen wat er precies met De Vries was gebeurd en hoe het met hem ging. Sommige gebruikers wilden meer te weten komen over zijn leven, over zijn familie, en anderen waren op zoek naar beelden van de aanslag op zijn leven.

Nummer twee in de lijst is 'EK 2021', het toernooi was in juni en juli. Er werd vooral gezocht naar de laatste standen, scores en wedstrijdschema's. Google noemt het opvallend dat de zoekterm op de tweede plek staat omdat de officiële naam van het toernooi 'Euro 2020' is, omdat het toernooi vanwege corona een jaar werd uitgesteld.

Op de derde plek staat de zoekterm 'Stemwijzer'. Dat is net als in andere jaren in aanloop naar verkiezingen een populaire zoekopdracht. Vooral op 16 maart, een dag voor de Tweede Kamerverkiezingen, werd er vaak naar gegoogeld. "Dat suggereert dat veel kiezers op het laatste moment nog zoeken naar informatie over de deelnemende politieke partijen."

Volledige top-10 van trending zoekopdrachten:

1. Peter R. de Vries
2. EK 2021
3. Stemwijzer
4. Avondklok
5. Testen voor toegang
6. Sneeuwradar
7. Olympische Spelen
8. iPhone 13
9. Nelson Valkenburg
10. WhatsApp storing

Gedurende het hele jaar waren er verschillende zoektermen die iets met corona te maken hadden, trending. Vanaf eind januari werd de term 'avondklok' vaak ingetypt. Dat gebeurde meestal in combinatie met de termen 'verklaring' en 'eigen verklaring'. In oktober en november was 'testen voor toegang' vooral populair, meer nog dan in de zomer.

De kou in januari en februari leidde tot de veelgebruikte zoekopdracht 'sneeuwradar' op de zesde plek. En op de zevende plek staat 'Olympische Spelen'. Gebruikers waren vooral nieuwsgierig naar de medaillespiegel.

In september kwam het nieuwe model van de iPhone uit en dat leverde een achtste plek op. Op nummer negen is de nieuwe Formule 1-commentator 'Nelson Valkenburg'. Die term werd volgens Google op het laatste moment aan de lijst toegevoegd. Vorige week werd bekend dat hij Olav Mol vervangt als commentator. De lijst wordt afgesloten met 'WhatsApp storing'. Dat was omdat gebruikers op 4 oktober wilden weten wat er met de berichten-app aan de hand was.

Corona domineerde lijst in 2020

Vergeleken met dit jaar waren in 2020 vooral veel coronagerelateerde onderwerpen trending. 'Coronavirus' en 'RIVM' voerden toen de lijst aan. Daarna volgden onder meer 'Amerikaanse verkiezingen' en 'Kobe Bryant', de basketballegende die omkwam bij een helikoptercrash.

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl