Migranten bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen
NOS Nieuws

EU legt Wit-Rusland extra sancties op wegens mensensmokkel

Wit-Rusland krijgt extra sancties opgelegd door de Europese Unie. De ministers van Buitenlandse Zaken stellen dat naast de Wit-Russische overheid ook bedrijven en personen betrokken zijn bij het migrantendrama langs de grens met de EU-lidstaten Polen en Litouwen. Volgens de ministers maken deze ondernemingen en personen zich schuldig aan mensensmokkel.

De EU beschuldigt Wit-Rusland ervan een vooropgezet plan uit te voeren om duizenden migranten naar Wit-Rusland te lokken en vervolgens naar het westen te sturen met valse beloftes over makkelijke toegang tot de EU. Wit-Rusland spreekt dat tegen: volgens president Loekasjenko maakt juist de EU zich schuldig aan het schenden van mensenrechten.

Welke bedrijven en mensen strafmaatregelen krijgen opgelegd zal de komende dagen duidelijk worden. Ook luchtvaartmaatschappijen die de migranten naar Wit-Rusland brengen kunnen op maatregelen rekenen. "Dit is het enige echte instrument dat we hebben", zei de Nederlandse demissionair minister Knapen van Buitenlandse Zaken na afloop van de raad.

Tegen Wit-Rusland gelden al sinds de eeuwwisseling economische strafmaatregelen en die zijn na de frauduleus verlopen verkiezingen van vorig jaar nog verscherpt. Zo zijn Wit-Russische vliegtuigen niet welkom op vliegvelden in de EU en er gelden handels- en exportbeperkingen voor allerlei producten, onder meer voor wapens en spionagetechnologie. Verder worden Wit-Russische instanties geweerd van de Europese kapitaalmarkten en zijn er sancties tegen politici, hoge ambtenaren en zakenlieden die het regime steunen.

Tot niets geleid

EU-buitenlandcoördinator Borrell sprak deze week met de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken over de migrantencrisis, maar dat lijkt weinig te hebben uitgehaald. "Het gesprek heeft tot niets geleid en daarom zijn deze sancties dringend nodig", aldus Knapen.

Beelden van de grens, die zijn gemaakt door de Poolse politie en het ministerie van Defensie, zie je in deze video:

Duizenden migranten bij grens Wit-Rusland en Polen

De Europese Commissie is ook nog in gesprek met de landen van waaruit de meeste migranten naar Wit-Rusland reizen. Het gaat veelal om mensen uit Syrië en Irak, maar zij worden naar Minsk gebracht vanuit Libanon en Dubai.

Met die landen is vorige week contact geweest. Vandaag is Eurocommissaris Schinas op bezoek in Irak en deze week bezoekt hij ook Egypte. Ook vliegmaatschappijen is gevraagd te stoppen met de vluchten naar Wit-Rusland.

Migranten kunnen nu niet langer met Iraakse, Turkse en Libanese maatschappijen naar Minsk vliegen. Het Syrische Cham Wings vliegt helemaal niet meer naar Wit-Rusland.

Waar de migranten zich bevinden en onder welke omstandigheden is te zien in deze video:

Klem tussen Polen en Wit-Rusland: hier zitten duizenden migranten vast

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl