1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Europees topoverleg over migranten Wit-Rusland, nieuwe sancties in de maak

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken overleggen vandaag in Brussel over het migrantenconflict met Wit-Rusland aan de Pools-Wit-Russische grens. Duidelijk is dat er nieuwe sancties komen tegen Wit-Rusland. Ondertussen worden in landen buiten de Europese Unie ook maatregelen genomen om iets aan de situatie te doen.

De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president Loekasjenko ervan migranten moedwillig naar Wit-Rusland te halen, zodat ze van daar kunnen doorreizen naar de EU. Het zou een reactie zijn op de eerder ingestelde Europese sancties tegen Wit-Rusland, naar aanleiding van de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen en de mensenrechtenschendingen waar het bewind zich schuldig aan maakt.

"Loekasjenko verlangt van ons dat we de sancties stopzetten", zei de Duitse minister Maas. "Vandaag zullen we antwoorden: we scherpen de sancties verder aan." Voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen zegt dat Europa "verenigd is en snel gaat reageren".

De nieuwe maatregelen zouden gericht moeten zijn tegen de mensen die verdienen aan de mensensmokkel. Ook liggen verdere economische sancties tegen Wit-Rusland op tafel. Litouwen, dat grenst aan Wit-Rusland, wil dat het land een 'no-fly-zone' wordt voor migrantenvluchten.

EU-buitenlandchef Borrell verwacht dat een nieuw sanctiepakket vandaag door de ministers wordt goedgekeurd. Hij benadrukt dat de focus moet komen te liggen op de humanitaire situatie aan de Pools-Wit-Russische grens.

Deze migrant zat meer dan een maand in de bossen aan de grens; vanuit een Pools ziekenhuis doet ze nu haar verhaal:

Migrant in Pools ziekenhuis bij Wit-Russische grens: 'We zijn in de val gelokt'

In het grensgebied verblijven duizenden migranten onder erbarmelijke omstandigheden. Ze slapen in tenten in de vrieskou. Er zijn al zeker negen migranten overleden aan de grens.

Op Twitter zijn beelden te zien van migranten die vandaag richting de Poolse grens trekken. Ze zouden zijn begeleid door de Wit-Russische veiligheidsdiensten:

Aan de Poolse kant van de grens staan ordetroepen met een waterkanon opgesteld, om te voorkomen dat migranten het land binnenkomen.

Verenigde Arabische Emiraten stoppen migrantenvluchten

De Verenigde Arabische Emiraten staan vanaf vandaag niet meer toe dat Afghanen, Irakezen, Jemenieten en Syriërs aan boord gaan van vluchten naar Wit-Rusland. De Emiraten volgen daarmee het besluit van Turkije. Sinds vrijdag mogen burgers uit Irak, Jemen en Syrië niet meer vanuit Turkije naar Wit-Rusland vliegen. Irak schrapte vrijdag alle directe vluchten naar Wit-Rusland, om Irakezen tegen mensensmokkelaars te beschermen.

Irak is verder van plan burgers terug te halen die zijn gestrand bij de Pools-Wit-Russische grens. Donderdag wordt volgens een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Buitenlandse Zaken een eerste vlucht geregeld voor Irakezen die terug willen naar hun thuisland. Er zijn al Irakese diplomaten in Wit-Rusland. Die stellen onder meer lijsten op van mensen die terug willen.

Volgens de Wit-Russische president Loekasjenko willen de migranten die bij de grens zitten niet terug naar huis. "Er wordt in dit gebied actief gewerkt om mensen te overtuigen", zegt hij tegen staatspersbureau Belta. Hij zegt dat Wit-Rusland er klaar voor is om migranten terug te sturen.

Rusland bereid te bemiddelen

Het is al dagen onrustig aan de grens. Zo'n 15.000 Poolse militairen proberen te voorkomen dat migranten de grens over kunnen steken. Ook Wit-Rusland stuurt volgens het Poolse ministerie van Defensie meer troepen naar het gebied.

Rusland steunt buurland Wit-Rusland in de kwestie. Een woordvoerder van het Kremlin zegt dat Rusland bereid is te bemiddelen in het conflict tussen de EU en Wit-Rusland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl