Een legertent in het migrantenkamp bij de grens tussen Wit-Rusland en Polen
NOS Nieuws

Wit-Rusland bouwt tentenkamp voor migranten aan grens, spanning loopt op

Wit-Rusland lijkt zich voor te bereiden op een langer verblijf van duizenden migranten aan de Poolse grens. Op beelden die zijn gedeeld door Tadeusz Giczan, oud-hoofdredacteur van het Wit-Russische oppositiekanaal Nexta, is te zien dat militairen infrastructuur opbouwen in het migrantenkamp nabij Bruzgi, een Wit-Russisch grensdorp. De troepen plaatsen elektriciteitsgeneratoren en kappen bomen om ruimte te maken voor legertenten.

De migranten, die in erbarmelijke omstandigheden en vriestemperaturen in het grensgebied klemzitten, ontvangen ondertussen WhatsApp-berichten van het Wit-Russische regime waarin staat dat ze "geduldig" moeten zijn en het nog een week bij de grens moeten volhouden. Dat schrijft een woordvoerder van de Poolse veiligheidsdiensten op Twitter, op basis van screenshots. Volgens de woordvoerder laten de berichten zien dat de crisis bedoeld is om "Polen voor de lange termijn te destabiliseren."

In de berichten die migranten ontvangen, staat ook dat zij hun kinderen aan de media moeten laten zien om zo aandacht te krijgen voor de situatie aan de grens, schrijft een Poolse nieuwszender.

Duizenden militairen

Ondertussen loopt de militaire spanning tussen Polen en Wit-Rusland verder op. Andere beelden, gedeeld door het Poolse ministerie van Defensie, laten zien dat er meer Wit-Russische militaire versterking arriveert in het grensgebied. De troepen behoren vermoedelijk tot de Wit-Russische luchtmacht.

Bekijk hier de aankomst van Wit-Russische legertroepen in het grensgebied:

Wit-Russische troepen ingezet om kampen te bouwen aan grens met Polen

In een gebied van drie kilometer aan de Poolse kant van de grens geldt al enkele maanden de noodtoestand. Zo'n 15.000 militairen zijn daar gestationeerd, zij worden ondersteund door 1500 leden van het Poolse burgerleger, een paramilitaire organisatie. Voor journalisten en hulpverleners is het verboden om in het grensgebied te komen.

Zeker negen migranten zijn aan de grens overleden. De Poolse politie heeft eerder vandaag het lichaam van een jonge Syrische man gevonden. Ook is een Poolse militair omgekomen door een schietongeluk met een Pools dienstwapen, meldt de commandant van de soldaat in een verklaring.

Sinds maandag zitten duizenden migranten vast bij de Wit-Russische grens met Polen. Wit-Russische troepen proberen de migranten de grens te laten oversteken, Poolse troepen zijn naar het gebied gestuurd om dat tegen te houden. Aleksandr Loekasjenko, door velen de laatste dictator van Europa genoemd, gebruikt de migranten als wraak voor sancties van de Europese Unie. Die zijn ingesteld na de frauduleuze presidentsverkiezingen van vorig jaar. Protesten daartegen werden door Loekasjenko met harde hand neergeslagen, duizenden mensen werden opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl