Poolse politeagenten bewaken de grens met Wit-Rusland EPA
Crisis Wit-Rusland

De Poolse politie heeft het lichaam van een jonge Syrische man gevonden bij het grensgebied van Polen en Wit-Rusland. Hij werd vrijdag aangetroffen in de buurt van een dorp. Volgens de politie is de doodsoorzaak niet duidelijk.

Duizenden migranten zitten klem in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland. De Europese Unie verwijt Wit-Rusland dat het al maandenlang bewust migranten de grens over stuurt. Wit-Russische grenstroepen sturen de migranten soms hardhandig richting EU, terwijl Poolse militairen hen aan de andere kant van de grens uit alle macht proberen tegen te houden.

De Wit-Russische president Loekasjenko zou met het sturen van de vluchtelingen onder meer wraak willen nemen voor de sancties die de EU instelde na mensenrechtenschendingen en de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen in Wit-Rusland van vorig jaar.

De Poolse grenswacht heeft beelden verspreid waarop te zien zou zijn dat eenheden uit Wit-Rusland delen van het hekwerk aan de grens vernielen. Daarbij gebruikten ze felle lichten om de mensen aan de Poolse kant te verblinden:

Polen: 'Wit-Russen slopen grenshek'

De migranten betalen veel geld om uit landen als Irak, Afghanistan en Jemen naar het Wit-Russische grensgebied te worden gebracht. Loekasjenko beweert dat bendes van mensensmokkelaars verantwoordelijk zijn en dat hij de migranten niet kan stoppen.

Tot nu toe zijn ten minste negen mensen in het grensgebied overleden. Mogelijk zijn dit er meer, maar dat is lastig te verifiëren. De migranten zitten er vast onder erbarmelijke omstandigheden.

De Poolse regering heeft in een gebied van drie kilometer aan de Poolse kant van de grens de noodtoestand afgeroepen en het is voor journalisten verboden om in het gebied te komen. Ook de Wit-Russische kant is nauwelijks bereikbaar voor de pers.

CNN-verslaggever Matthew Chance kreeg wel toegang tot het Wit-Russische deel van het gebied waar duizenden migranten klem zitten, kijk hier fragmenten uit zijn verslag:

CNN-verslaggever filmt migranten in Wit-Rusland: 'Ik heb honger!'

Onder meer vanuit Polen klinkt de kritiek dat Rusland, een bondgenoot van Wit-Rusland, achter het conflict zou zitten. Maar dat heeft president Poetin met kracht tegengesproken in een interview met de Russische staatsomroep Vesti. Hij liet verder weten te hopen dat de Duitse bondskanselier Merkel en Loekasjenko snel met elkaar om de tafel gaan.

Volgens hem zouden de migranten vooral naar Duitsland willen gaan. Poetin en Merkel spraken elkaar al verschillende keren telefonisch over de vluchtelingencrisis. Merkel heeft Poetin gevraagd om in te grijpen, Moskou zegt te willen bemiddelen in het conflict.

Gastoevoer afsnijden

Loekasjenko heeft gedreigd de gastoevoer naar de EU stop te zetten als de Poolse regering een grensmuur bouwt of de EU-sancties tegen Wit-Rusland worden opgevoerd.

Poetin stelt dat Loekasjenko hem hierover niet heeft geraadpleegd en waarschuwde dat het afsluiten van de gastoevoer de relatie tussen Rusland en de EU en Rusland en Wit-Rusland zou beschadigen.

STER reclame