Onder de migranten aan de Wit-Russische grens zijn ook kinderen
NOS Nieuws

Russen leggen schuld voor migrantencrisis Wit-Rusland bij 'wurgende' EU

Rusland geeft de Europese Unie de schuld van de migrantencrisis aan de grens van Wit-Rusland en Polen. Volgens het Kremlin wordt geprobeerd om Wit-Rusland "te wurgen" door de grenzen met de voormalige Sovjet-staat te sluiten. De Russen dringen erop aan dat de EU rechtstreeks met de Wit-Russische regering praat. Zulke contacten zijn er nu niet.

Wit-Rusland en Rusland zijn nauwe bondgenoten, de Russen beschouwen het buurland als deel van hun invloedssfeer. Als steunbetuiging zijn er twee Russische bommenwerpers gestuurd die eerder vandaag langs de Wit-Russische grens vlogen. In een verklaring wordt niet gerept over de migranten, maar staat dat de toestellen helpen om het Wit-Russische luchtverdedigingssysteem te testen.

President Poetin heeft vanochtend over de situatie telefonisch gesproken met de Duitse bondskanselier Merkel. Die vroeg Poetin zijn invloed aan te wenden, zodat president Loekasjenko van Wit-Rusland stopt met het doorlaten van migranten naar de grens met EU-landen als Polen en Litouwen. De twee leiders hebben afgesproken met elkaar in gesprek te blijven.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov had een ontmoeting met zijn Wit-Russische collega Makei. Hij zei na afloop te hopen dat Europa zich "verantwoordelijk" gedraagt zodat er geen spiraal ontstaat van gebeurtenissen die "behoorlijk gevaarlijk" zijn.

Aan de grens

Aan de grens tussen Polen en Wit-Rusland was het vannacht opnieuw onrustig. Groepen migranten hebben de nacht in de open lucht doorgebracht en geprobeerd de grens over te steken om zo op het grondgebied van de Europese Unie te komen.

Enkele tientallen migranten lukte het gisteravond de grenshekken en andere barrières te vernielen en zo in Polen te komen, meldt het Poolse persbureau PAP. Een deel van de migranten is opgepakt en naar Wit-Rusland teruggebracht, anderen zouden nog in vrijheid zijn. Vannacht waren er nieuwe pogingen, maar die zijn verijdeld, zegt de Poolse minister van Defensie Blaszczak.

Op beelden die de Wit-Russen hebben vrijgegeven, zijn gewonde migranten te zien. Volgens de Wit-Russen zijn het Koerden die zijn mishandeld door Poolse ordetroepen:

Wit-Rusland: 'Gestrande migranten geslagen door Poolse grensbewakers'

Ook zijn beelden verspreid van enkele tientallen mensen die aan de Wit-Russische kant van de grens in tentjes en bij kampvuren bij elkaar zitten. De authenticiteit van de beelden kan niet worden vastgesteld; beide landen laten geen journalisten toe in het grensgebied. Vaststaat dat veel migranten, aangemoedigd door president Loekasjenko, proberen via Wit-Rusland in de EU te komen.

Een migrant speelde deze beelden van kinderen aan de grens door aan persbureau Reuters:

Ook veel kinderen aan de Poolse grens

De migranten hebben vaak grote bedragen betaald om vanuit landen als Irak, Afghanistan en Jemen naar het Wit-Russische grensgebied te worden gebracht. Loekasjenko zegt de migranten niet te kunnen stoppen en beweert dat bendes van mensensmokkelaars verantwoordelijk zijn. Hij regeert de voormalige Sovjetstaat sinds 1994 met harde hand en wordt beschouwd als de laatste dictator van Europa.

Polen heeft grote aantallen militairen aan de grens samengetrokken om de komst van de migranten te verhinderen. Het zou inmiddels gaan om zo'n 15.000 man, zegt minister Blaszcak. Veel van de mensen die de oversteek willen maken, zouden door willen reizen naar Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl