NOS NieuwsAangepast

Kabinet: geen gas uit Groningen, ook niet bij hoge energieprijzen

Het kabinet gaat geen extra gas in Groningen winnen, ook niet nu de energieprijzen snel stijgen. Minister Blok van Economische Zaken zei vanmorgen dat hij de Groningers kan geruststellen: alleen bij extreme kou zal een beroep op het Groningenveld worden gedaan. De hoge gasprijzen zijn daarvoor geen reden.

"De winning in Groningen wordt snel afgebouwd en die zal niet weer worden opgeschroefd vanwege de energieprijzen", aldus Blok.

Ook minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt heel stellig dat er alleen bij een extreem koude winter gas uit Groningen wordt gehaald. "Ik vind dat we ons aan die belofte moeten houden."

Kabinet: hoge gasprijzen geen reden voor nieuwe boringen in Groningen

'Been bijtrekken'

Minister Hoekstra van Financiën wijst erop dat vrijwel iedereen, ook de experts, door de stijging van de gasprijzen is verrast. Hij zegt dat hij niet even een oplossing uit zijn mouw kan schudden. "Maar we zullen een been moeten bijtrekken. Dit vraagt om actie."

Het kabinet houdt voorlopig een aantal putten in het Groningenveld "op de waakvlam", zodat er in uitzonderlijke gevallen op kan worden teruggevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl