De ravage na de aanslagen van 9/11 in New York
NOS NieuwsAangepast

Rutte bij herdenking 9/11: niet toegeven aan cynisme en fatalisme

Premier Rutte vindt dat de gebeurtenissen in Afghanistan van de afgelopen tijd aanleiding zijn om in de strijd tegen het terrorisme lessen voor de toekomst te trekken. Volgens hem zijn in Afghanistan successen geboekt, maar zijn ook veel "ambities onmogelijk gebleken en doet dat pijn".

"Maar het laatste wat we moeten doen is toegeven aan cynisme en fatalisme", zei hij in de Grote Kerk in Den Haag. De demissionaire premier sprak daar op een bijeenkomst ter herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten, morgen twintig jaar geleden.

De herinnering aan die dag is nog vers, zegt Rutte:

Demissionair premier Rutte: 'Er bestaat een wereld voor, en een wereld na 9/11'

De plechtigheid was georganiseerd door de Amerikaanse ambassade. De herdenking van 9/11 in de Grote Kerk was al vandaag, omdat het morgen Open Monumentendag is.

Democratische waarden, vrede en veiligheid

Rutte zei dat de aanslagen van 9 /11 de wereld hebben veranderd en dat we er toen mee werden geconfronteerd "dat blinde haat en extremisme onze manier van leven bedreigen". Hij voegde eraan toe dat we de democratische waarden en vrede en veiligheid moeten beschermen, eventueel met wapens.

Hij benadrukte dat de afgelopen twintig jaar op allerlei plaatsen terrorisme is bestreden en hij wees daarbij op de grote betekenis van de NAVO. Volgens hem blijkt meer dan ooit hoe belangrijk het bondgenootschap is.

De premier noemde de aanvallen van twintig jaar geleden barbaars. Hij sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en zei dat er altijd een wereld voor en na 9/11 zal bestaan.

Bekijk hier de portretten die de NOS maakte van mensen die erbij waren, twintig jaar geleden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl