De ravage na de aanslagen van 9/11 in New York
NOS Nieuws

Biden wil geheime documenten aanslagen 11 september vrijgeven

De Amerikaanse president Joe Biden wil geheime documenten over de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten openbaar maken. De documenten zijn afkomstig van het onderzoek door de FBI.

Biden heeft niet gezegd wat er precies wordt gepubliceerd. Volgens Amerikaanse media gaat het mogelijk om documenten over de rol van Saudi-Arabië bij de aanslagen. Nabestaanden van slachtoffers van de aanslagen zeggen vermoedens te hebben dat Saudi-Arabië hulp heeft verleend aan terroristengroep Al Qaida, die de aanslagen uitvoerde, en dat de FBI daar bewijsmateriaal over heeft.

Belofte

De president heeft onder meer aan het ministerie van Justitie en andere overheidsorganisaties opdracht gegeven te kijken welke documenten vrijgegeven kunnen worden. Als de openbaarmaking in gang wordt gezet, worden de documenten gedurende de komende zes maanden naar buiten gebracht.

Biden noemt het publiceren van deze documenten onderdeel van zijn verkiezingsbelofte om transparantie over de aanslagen te bieden. Hij belooft dat hij met de publicaties rekening zal houden met de families van slachtoffers van de aanslagen. Bij de aanslagen, onder meer op het WTC in New York, kwamen bijna 3000 mensen om het leven.

Bekijk hier een terugblik op de gebeurtenissen van 11 september 2001 die we eerder maakten:

Wat gebeurde 11 september 2001

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl