Pro Shots
NOS SportAangepast

Hamilton valt uit, Verstappen traint goed op Zandvoort: 'Circuit bevalt mij'

Max Verstappen kan naar eigen zeggen leven met het resultaat van zijn vuurdoop - de eerste vrije trainingen - bij de Grand Prix van Nederland. De Limburger weet waar er progressie geboekt moet worden om zondag voor eigen publiek de winst de grijpen.

"We moeten nog een paar zaken beter begrijpen om wat meer snelheid te vinden voor de kwalificatie", zei Verstappen op zijn officiële website. "In de long runs lijken we competitief, wat natuurlijk altijd belangrijk is, maar we weten ook dat de startpositie hier van levensbelang is."

Verstappen genoot naar eigen zeggen van het rijden in eigen land en voor eigen publiek. "Het was echt mooi om alle fans in het oranje te zien en ze plezier te zien hebben op de tribunes. En de baan beviel mij ook. Het is best een korte ronde met veel snelle bochten, dus het was echt een leuke dag."

Mislukte training Hamilton

De tweede vrije training liep vrijdagmiddag op een mislukking uit voor Lewis Hamilton. De Brit, die in de eerste sessie nog de beste tijd had genoteerd, haakte al na vijf minuten af wegens motorproblemen.

De Ferrari's van Charles Leclerc en Carlos Sainz bleken de vuurdoop op Circuit Zandvoort goed te hebben verteerd en kwamen verrassend genoeg tot respectievelijk de eerste en tweede tijd. Het tweetal meldde zich eerder op de dag bij de eerste vrije training ook al bij de snelste coureurs.

De snelheid van Ferrari staat niet op zichzelf. Dit seizoen toonden Leclerc en Sainz bij de races in Monaco en Bakoe ook over grote snelheid te beschikken.

Verstappen kon de tienduizenden fans in Zandvoort weliswaar niet verblijden met de snelste trainingstijd (vijfde plaats), maar liet tijdens de zogeheten 'long runs' zien wel over grote snelheid te beschikken.

"Desondanks zullen we aan een paar zaken gaan werken waar we niet helemaal blij mee waren in de korte runs", bleef Verstappen kritisch.

In deze 'long runs' rijden de Formule 1-wagens met een vergelijkbare afstelling als in de race op zondag. Hamilton heeft bijvoorbeeld deze 'long runs', waarin de raceteams waardevolle data kunnen verzamelen, niet kunnen rijden.

Het incident met Hamilton zorgde ervoor dat de tweede training kortstondig werd onderbroken, omdat de stilgevallen bolide van de Brit van het circuit moest worden gehaald.

ANP
Lewis Hamilton stapt tijdens de tweede vrije training uit zijn Mercedes vanwege motorproblemen

Verstappen leek in de eerste vrije training nog op weg naar de beste tijd, maar werd door de drukte op het circuit gehinderd door andere coureurs. De snelste tijd was toen voor Hamilton.

De Grand Prix van Zandvoort gaat zaterdag vanaf 12.00 uur verder met de derde vrije training. De kwalificatie is op dezelfde dag vanaf 15.00 uur. Op zondag vanaf 15.00 uur staat de race op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl