Stroom fans trekt van het station naar het circuit in Zandvoort
NOS NieuwsAangepast

Toestroom Zandvoort 'vloeiend verlopen', wel vragen over drukte

Bij het circuit van Zandvoort was het druk, maar de gevreesde verkeerschaos is uitgebleven. De organisatie van de Dutch Grand Prix spreekt van een "vloeiende start" van het raceweekend.

De NS heeft rekening gehouden met veel mensen die van en naar Zandvoort reizen en rijdt daarom met een aangepaste dienstregeling. Sinds 07.30 uur rijden twaalf treinen per uur op het traject. De aangepaste dienstregeling duurt het hele weekend.

Per racedag worden er 70.000 mensen verwacht. "In elke trein is plek voor 800 reizigers, maar de doorstroom is prima gegaan", zegt een woordvoerder van de NS. "Mensen zijn blij, de sfeer is goed."

Fans hebben enorm zin in de vrije training vandaag:

Voorpret in Zandvoort: 'Komen voor Max Verstappen'

Raceliefhebbers waren al vroeg onderweg naar het circuit. "Ik heb de eerste trein genomen vanuit Amsterdam", zei een fan, gekleed in Red Bull Racing-kleding, van het team van Max Verstappen, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb hier het hele jaar naar uitgekeken."

'Helemaal uit onze pan'

Inwoners van Zandvoort hebben de straten versierd met oranje ballonnen en Formule 1-vlaggen. Een bewoonster van de Van Speijkstraat, de weg tussen het station en het circuit, was er al vroeg bij. Ze had een koffietentje opgezet. "Zo kunnen de fans de dag beginnen met een lekker bakje koffie en een gevulde koek."

Inwoners versierden de Van Speijkstraat in Zandvoort

"Ik kijk het meest uit naar het gevecht tussen Hamilton en Verstappen", zei een andere racefan. Samen met zijn vrouw en kinderen was hij al vroeg onderweg naar het circuit. Allemaal droegen ze oranje kleding. "Als Max wint, dan gaan we natuurlijk helemaal uit onze pan."

Ergernis

Op sociale media verbazen mensen zich over beelden van de drukte in Zandvoort, omdat het demissionaire kabinet meerdaagse muziek- en theaterfestivals niet toestaat. Onder meer D66-Kamerlid Jan Paternotte schrijft op Twitter dat hij uitleg wil over het verschil tussen een menigte die op weg is naar een muziekfestival en een menigte die op weg is naar een auto-evenement.

Twintig boeren grepen de vrije training aan om hun ongenoegen te uiten. Met twaalf tractoren reden ze vanochtend vanaf Scheveningen en Noordwijk over het strand naar Zandvoort, waar ze zich langs de toegangsweg opstelden.

Ze vroegen aandacht voor eerlijke prijzen voor hun producten. De actie was gericht tegen supermarktketen Jumbo, een van de grote sponsors van de Dutch Grand Prix. Ze eisten een gesprek met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd. Een van de boeren zei tegen NH Nieuws: "We zijn hier niet voor stikstof en we vinden dat de Formule 1 moet doorgaan, maar we willen in gesprek over betere prijzen."

De race in Zandvoort is een logistieke operatie van jewelste. Want hoe krijg je 70.000 mensen op een plek, die bekendstaat als onbereikbaar?

Operatie Formule 1: dit is er voor nodig om Zandvoort bereikbaar te maken

Advertentie via Ster.nl