NOS Sport

Zandvoort speelt nog altijd alles of niks: volle tribunes of steun van Formule 1

Directeur Circuit Zandvoort: 'Zonder volle tribunes hebben we steun nodig'

Een volksfeest had het moeten worden met meer dan honderdduizend toeschouwers, drie dagen lang in de Zandvoortse duinen. Maar de terugkeer van de Formule 1 naar Nederland werd niet gerealiseerd op 3 mei 2020. De datum waarop het moet gebeuren is nu 5 september 2021.

Hoewel de beperkingen die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengen nog lang niet uit de wereld zijn, gaat circuitdirecteur Robert van Overdijk ervan uit dat de Formule 1 dit jaar wel naar Zandvoort komt. "Wij gaan gewoon verder met organiseren alsof er 104.000 man per dag op het circuit zijn."

'Alles of niks'

Daarvoor is het wel noodzakelijk dat alle betalende bezoekers de grand prix daadwerkelijk kunnen bijwonen. "We hebben dit evenement voor elkaar gekregen dankzij kopers van kaarten en sponsoren die hun nek hebben uitgestoken", zegt Van Overdijk. Steun van de overheid kreeg hij amper.

"We moesten het zelf oplossen, maar dat betekent dat we afhankelijk zijn van die inkomsten om een race van deze omvang te kunnen organiseren. Op het moment dat we geen hulp krijgen, is het alles of niks."

Circuit Zandvoort

Dat wil zeggen dat het organiseren van de race met een kwart van de beschikbare capaciteit niet kan zonder steun, zegt Van Overdijk. "Zonder hulp kunnen we niet met 25.000 man per dag rijden. Ergens zal er dan hulp vandaan moeten komen, vanuit de overheid of de FOM (het management van de Formule 1, red.)."

De eerste optie lijkt niet realistisch, weet ook Van Overdijk. Maar hij acht het wel mogelijk dat de FOM de organisatie van Zandvoort financieel ondersteunt mochten de tribunes niet vol kunnen zitten door de coronamaatregelen. "Als zij dolgraag in Nederland willen rijden, moet je daarmee het gesprek aangaan."

Het is denk ik voor de FOM hartstikke belangrijk om in Nederland te rijden.

Robert van Overdijk

"Een tijdje terug kregen we de kijkcijfers over het afgelopen seizoen. Die zijn wereldwijd met iets meer dan 4 procent gedaald, in Nederland is het met 26 procent gestegen. De animo rond Max Verstappen is nog steeds enorm groot. Daarom is het denk ik voor de FOM hartstikke belangrijk om in Nederland te rijden."

'Wat is logisch?'

Dat Zandvoort dit jaar in september op de F1-kalender staat en niet langer in mei, lijkt sowieso al een belangrijke verandering. De organisatie in Zandvoort zette eind vorig jaar al in op een race later in het jaar.

"Toen we vorig jaar moesten doorschuiven naar 2021, gingen we met elkaar het gesprek aan", legt Van Overdijk uit hoe het contact met de FOM verloopt. "Wij hebben gedacht: wat is logisch? Met alles wat je op dat moment weet, dien je een verzoek in om wat later in het jaar op de kalender te staan."

Bekijk hieronder de kalender voor dit seizoen:

  • NOS
    De Formule 1-kalender van 2021
  • NOS
    De Formule 1-kalender van 2021

"Enerzijds omdat het een veiligere optie was met betrekking tot corona op dat moment. En we doen het voor deze regio. In het zomerseizoen is het hier al druk, in september is het een extra toetje voor de regio."

"Ik ben ervan overtuigd dat als we 104.000 mensen per dag hebben als een van de eerste grote evenementen na de coronaperiode, dat dat fantastische plaatjes gaat opleveren."

Advertentie via Ster.nl