NOS Voetbal

Laatbloeier Flekken plotseling eerste keeper Oranje: 'Dromen zijn geen bedrog'

Flekken krijgt zijn kans in Oranje: 'Probeer het best mogelijke eruit te halen'

Een uurtje had hij nodig, Mark Flekken. Om te beseffen dat hij de eerste keeper van het Nederlands elftal is, voor in elk geval de komende twee oefeninterlands tegen Denemarken en Duitsland.

"Er zaten kriebels in het lichaam. Daarna zwakt het af en heb je je gedachten op een rijtje gezet", vertelt de doelman, die voor de buitenwereld relatief uit het niets is komen opzetten. "Ik probeer er ook zelf een beetje aan te wennen."

Flekken (28) brak pas dit seizoen door in de Bundesliga. Bij SC Freiburg, de verrassende nummer vijf in Duitsland.

"Zo'n seizoen neer kunnen leggen. Dat is iets wat je van tevoren eigenlijk alleen maar kunt wensen", bekijkt Flekken zijn prestaties. Alleen regerend kampioen Bayern München kreeg minder tegengoals. En dan nu Oranje. "Dromen zijn geen bedrog."

De bondscoach vindt Flekken een typische Van Gaal-keeper. Goed meevoetballend achter de drie verdedigers, in het systeem dat hij tijdens het WK in Qatar wil spelen.

Waar Flekken pech had dat voor het cruciale kwalificatieduel met Noorwegen de ervaren Jasper Cillessen werd ingevlogen, heeft hij nu het geluk dat eerste keeper Justin Bijlow op het laatste moment is weggevallen.

Of hij een klein vreugdesprongetje heeft gemaakt? "Ik zou liegen als ik nee zou zeggen..."

"Aan de andere kant weet ik ook in welke situatie Bijlow zit", vervolgt Flekken, die meteen contact heeft opgenomen met de Feyenoord-keeper. "Ik heb hem beterschap gewenst. Aan het eind van de dag wens je dit niemand toe, ook je concurrenten niet. Aan de andere kant: dit is voetbal."

Pro Shots
Mark Flekken op de training bij Oranje

Flekken werd ook jarenlang geteisterd door blessureleed. Hij kwam van ver, vanuit de lagere divisies van het Duitse voetbal, spelend bij clubs als Alemannia Aachen, Greuther Fürth en MSV Duisburg. Stap voor stap knokte hij zich omhoog. "Ik heb er lang op moeten wachten."

Ook al testte Van Gaal positief op het coronavirus, Flekken weet dat hij goed in de gaten wordt gehouden door de bondscoach. Hij omschrijft zichzelf als een rustige jongen, hoopt als de relatief grote onbekende zaterdag de twijfels over zijn kwaliteiten weg te nemen.

Het grote werk is begonnen voor Flekken, nu al. "Goed trainen. En alles opnemen wat de coach wil zien in dit nieuwe systeem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl