NOS Voetbal

Van Gaal maakt zich met nieuw systeem klaar voor 'belachelijk' WK in Qatar

Op de persconferentie in aanloop naar de oefenduels met Duitsland en Denemarken vertelt bondscoach Louis van Gaal over de implementatie van het nieuwe spelsysteem. Van Gaal laat zich daarnaast kritisch uit over het feit dat het WK in Qatar wordt gehouden.

Bij zijn aanstelling liet Van Gaal nog niet het achterste van zijn tong zien, toen hem gevraagd werd naar zijn mening over Qatar als organiserend land van het WK. Vandaag was de coach duidelijk.

"Ik vind het belachelijk dat het WK daar is. Dat we in een land spelen om 'het voetbal daar te ontwikkelen', zoals de FIFA dan zegt, dat is al bullshit. Het gaat gewoon om geld en om commerciële belangen bij de FIFA."

Van Gaal geeft zijn mening over WK in Qatar: 'Vind het belachelijk'

Van Gaal vertelde bij de KNVB maandelijks mee te praten over ethische zaken zoals het WK in Qatar. Bij de FIFA of UEFA weigert hij een dergelijke positie. "Daarom zit ik daar ook niet in een commissie; ik heb me altijd afgezet tegen dit soort organisaties. Het klopt niet. Maar mijn mening helpt de wereld niet van dit probleem af."

Nieuw systeem

Tegen Duitsland en Denemarken zal Oranje in een nieuw systeem spelen. Het vertrouwde 4-3-3, of 1-4-3-3 in de woorden van de bondscoach zelf, zal als back-up dienen.

Van Gaal ziet het Chelsea van vorig seizoen als voorbeeld, maar wil daar wel een eigen invulling aan geven. "Je moet druk hebben op de bal", legde Van Gaal uit. "Tegen Noorwegen hebben we ook 'cirkelpressie' gegeven. Laat ze maar komen; dan hebben wij ruimte achter de verdediging."

Mark Flekken lijkt voor nu de aangewezen man om in het nieuwe systeem het doel verdedigen. "Flekken is uitstekend geschikt om met drie man voor zich op te bouwen; dat doet hij bij Freiburg ook."

Van Gaal verklapt wie op doel staat: 'Flekken uitstekend geschikt in nieuwe systeem'

Voor andere spelers is het veranderende spelsysteem juist slecht nieuws. Van Gaal vertelde de groep daarover toe te hebben gesproken: de kaarten worden voor een deel opnieuw geschud.

Jordy Clasie was de meest verrassende naam in de selectie van Oranje. "Dat hij er bij zit heeft met zijn kennis van het systeem en zijn goede vorm te maken." Ryan Gravenberch is een opvallende afwezige. Een mindere periode kostte hem zijn selectie.

In de voorhoede lijkt Memphis Depay, bankzitter bij FC Barcelona, gewoon in de basis te zullen gaan staan. Van Gaal vindt niet dat hij om hem heen kan. "Depay speelt nu inderdaad niet bij zijn club, maar heeft het vermogen om altijd te scoren en topscorer aller tijden van Oranje te worden. Dus spelen bij de club is nu niet per definitie een voorwaarde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl