NOS SportAangepast

Handbiker Plat voltooit trilogie, ook Valize en Jansen pakken goud in wegrace

Het cirkeltje is rond voor Plat: ook goud bij de wegwedstrijd

Er staat op de Paralympische Spelen geen maat op handbiker Jetze Plat. De Amsterdammer veroverde bij de wegwedstrijd (H4) in Tokio zijn derde gouden medaille binnen vier dagen. Daarmee heeft Plat zijn gedroomde trilogie binnen.

"Ik heb ze er allemaal helemaal afgereden, inclusief mezelf", reageerde de kersverse paralympisch kampioen op de weg na afloop. "Het was mijn zwaarste wedstrijd ooit, maar ik ben blij dat ik mijn favorietenrol waarmaak."

'Voor niks in die klimaatkamer'

Plat bleek in de Japanse hoofdstad op alle fronten dominant. Met groot machtsvertoon schreef hij eerder al de tijdrit en de triatlon op zijn naam. In de wegwedstrijd vertoonde hij dezelfde suprematie.

Met nog ruim dertig kilometer te gaan zette de 30-jarige handbiker de concurrentie al op achterstand en na de finish zagen ze hem pas terug.

De regen en dichte mist op de Fuji International Speedway brachten Plat niet meer in problemen, die tot een gemiddelde van iets meer dan 35 kilometer per uur kwam op de Fuji International Speedway. Plat kwam solo over de finish. "Al die uren in de klimaatkamer voor Jan Lul, het was gewoon koud."

Eerder was er al Nederlands handbikesucces. Mitch Valize veroverde in de wegrace voor de H5-klasse goud. Het is voor Valize de tweede paralympische titel, dinsdag behaalde hij in de H5-klasse het goud in de tijdrit.

Bij de WK in juni was de 26-jarige ook al goed voor de titel bij de tijdrit én de wegwedstrijd en in Tokio herhaalde hij dat kunststukje. Hij moest daarvoor afrekenen met Loïc Vergnaud. Samen met de Fransman stormde hij na 79 kilometer op de finish af en op de streep bleef hij hem net voor.

Een herhaling van de WK, ook toen moest de 42-jarige Fransman genoegen nemen met het zilver. De Nederlander Tim de Vries (vijfde in de tijdrit) kwam tien seconden later over de meet, hij pakte het brons.

Een dag na het brons pakt Jansen nu goud: 'Hier had ik op gehoopt na gister'

Bij de vrouwen reed Jennette Jansen over een afstand van 26,4 kilometer naar het goud bij de wegwedstrijd. Het is voor de ervaren handbiker al haar tiende medaille op de Paralympische Spelen. Gisteren behaalde ze bij de tijdrit het brons.

Na de tijdrit vertelde de 53-jarige Jansen, die aan haar zevende Spelen bezig is, hoe ze had gehoopt er meer uit te halen. "Mijn sporthart huilt", zei ze. Een dag later heeft ze dat dus ruimschoots goedgemaakt door het goud te veroveren bij de wegwedstrijd.

Jansen won als wheeler (atletiek) drie keer goud in 1988 en twee keer zilver en een keer brons in 1992. In 1996 pakte ze als rolstoelbasketbalster zilver. Na de Spelen van 2004 beëindigde ze haar loopbaan, maar ze keerde terug en won als handbiker brons in de wegwedstrijd (Rio).

Advertentie via Ster.nl