Plat zet missie voort met goud op tijdrit, droomjaar voor handbiker Valize

Plat trots op tweede goud in Tokio: 'Perfect volgens plan'

Handbiker Jetze Plat heeft in de tijdrit op de Paralympische Spelen goud behaald. Het is zijn tweede gouden medaille deze Spelen, nadat hij zondag ook al met overmacht goud had gewonnen op de triatlon.

Ook in de tijdrit (categorie H4) was Plat met overtuiging de beste. Hij reed de rest van het podium, de Oostenrijkers Thomas Fruehwirth en Alexander Gritsch, op respectievelijk een minuut en tweeënhalve minuut achterstand.

Plat finishte de 24 kilometer lange tijdrit in een tijd van 37.38,92. Met zijn tweede gouden medaille zet Plat zijn missie voort om in vier dagen op drie onderdelen paralympisch goud te halen. Woensdag staat zijn laatste onderdeel, de wegrace, op het programma.

Bekijk hieronder in de carrousel de interviews met Valize en Jennette Jansen.

Er werd nog meer eremetaal veroverd vannacht bij de tijdrit, ook landgenoot Mitch Valize pakte in zijn categorie (H5) het goud. Hij reed het parcours in een tijd van 38,12,94. Het is voor Valize een droomjaar nadat hij deze zomer ook al Europees- en wereldkampioen werd bij het handbiken.

In dezelfde categorie werd Tim de Vries vijfde, hij reed bijna drie en een halve minuut langzamer dan de kersverse paralympisch kampioen. Ook de vrouwen kwamen vannacht in actie op de tijdrit.

Jennette Jansen, die er op de Paralympische Spelen in Seoul in 1988 al bij was, vult haar imposante erelijst aan met een bronzen medaille. De 53-jarige Jansen behaalde daarmee haar negende medaille in totaal op de Spelen.

In Seoul veroverde ze al drie gouden medailles in de atletiek, ze deed daarna mee aan de Spelen van Barcelona (2x zilver, 1x brons bij atletiek) Atlanta (zilver bij het rolstoelbasketbal) en Rio (brons bij het wielrennen).

Het jonge talent Chantal Haenen (24), die deze zomer net als Valize ook Europees- en wereldkampioen werd, greep bij haar debuut op de Spelen net naast het podium in Tokio.

Na het handbiken kwamen de wielrenners in actie op de baan. Daniel Abrham Gebru snelde naar het goud in de tijdrit, bekijk hieronder zijn reactie.

Gebru na paralympisch goud: 'Dit is gewoon prachtig'