Mitch Valize
NOS Sport

Droomweek voor handbikers Valize en Haenen: Europees én wereldkampioen

Een droomweek voor Mitch Valize en Chantal Haenen. Een week nadat de twee Nederlandse talenten voor het eerst Europees kampioen Para-Cycling zijn geworden, zijn ze in Portugal ook tot wereldkampioen gekroond op de tijdrit.

"Dit is een geweldige opsteker. Al is dat nog zacht uitgedrukt", reageert bondscoach Eelke van der Wal. "Bizar wat ze nu doen. Het zijn allebei jonge volwassenen die iets hebben meegemaakt in hun leven. Doordat ze daar bovenop komen, staan ze nu met tranen in hun ogen naar het Nederlandse volkslied te luisteren."

Valize was vrijdag de beste in de MH5-klasse voor sporters met een minimale handicap. Hij klopte de Fransman Loic Vergnaud met 22 seconden in de 25 kilometer lange tijdrit. Tim de Vries klokte de vierde tijd, Johan Reekers werd vijfde.

Mitch Valize

"Dit is zo knap wat hij nu doet. Want de druk zat er vol op bij hem", vervolgt Van der Wal. Valize, net 26 jaar geworden, is één van de kandidaten die eind augustus voor Nederland afgevaardigd kunnen worden naar Tokio. Maar er zijn slechts zes tickets en vijf daarvan zijn al ingevuld.

"We hebben een heel zwaar intern selectiebeleid. Of hij nu wel zeker is? Nee, dat kan ik nog niet zeggen. Er komen nog anderen in actie de komende dagen. Hij moet nog afwachten."

Revalidatie

Het linkeronderbeen van Valize moest een aantal jaar geleden geamputeerd worden. Bij de revalidatie daarvan kwam hij in aanraking met het handbiken. "Dát heeft mij erdoorheen gesleept", zei hij eerder in een interview met De Limburger.

"Ik werd er op attent gemaakt door het revalidatieteam van Adelante in Hoensbroek. Toen ik er voor het eerst inzat, vond ik dat meteen leuk. Daarvoor had ik er nooit aan gedacht om een paralympische sport te gaan doen. Nee, sterker nog: drie jaar geleden wist ik niet eens dat deze sport bestond."

Chantal Haenen in actie in de tijdrit

"Hij heeft heel veel uren gemaakt. Eerst heeft hij dat met een oud barrel gedaan. Als de Paralympische Spelen vorig jaar gewoon doorgegaan waren, waren ze voor hem te vroeg gekomen. Want tot vorig jaar had hij een niet-aerodynamische fiets. We wisten al wel dat hij goede waardes had, dat er talent in zat, maar hij had nog een carbonnen tijdritfiets nodig. Die heeft hij nu, zelf gekocht, en sindsdien schiet hij vooruit."

Uitstel van Spelen

Ook Haenen (24), die al wel zeker is van deelname aan de Spelen, profiteert van het uitstellen van Tokio 2020. "Ook Chantal komt uit het talententeam van Papendal. Zij heeft net als Mitch grote stappen gezet het afgelopen jaar. We hebben ze heel bewust eerst naar het EK laten gaan, dan kunnen ze daar hun vorm verzilveren. Nu blijken ze ook hier goed te zijn."

Bij de vrouwen zijn de tickets (5) voor Tokio al ingevuld.

 • @swpix_cycling
  Emoties bij Chantal Haenen tijdens het Wilhelmus
 • @swpix_cycling
  Jennette Jansen pakt de regenboogtrui in de WH4-klasse

Haenen werd eind 2015 door een verkeersongeluk mindervalide. "Zij heeft al eens eerder op het podium gestaan. Internationaal is haar klasse nog niet zo ver gevorderd. Maar ze is individueel nu wel heel veel sterker geworden. Ze rijdt nu nog op een oude fiets die ze overgenomen heeft, die is nog niet op maat gemaakt. Daar gaan we nu aan werken de komende weken."

Coronavirus

Dat de EK en de WK elkaar snel opvolgen, heeft met het coronavirus te maken. "Dit WK stond al gepland en door corona is er met het EK geschoven, waardoor het zo uitpakt. En over tien weken beginnen de Spelen al voor ons."

Met het oog op die Spelen, zit het met de hele selectie qua vorm wel goed. Na twee dagen staat de teller voor Nederland op vijf gouden en één bronzen medaille. Naast Valize en Haenen was er vrijdag ook goud voor handbikers Jetze Plat in de MH4-klasse en Jennette Jansen in de WH4-klasse. Donderdag pakte Daniel Abraham Gebru, die eerder al paralympisch goud won op de weg in Rio in 2016, de wereldtitel in de MC5-klasse.

 • @swpix_cycling
  Daniel Abraham Gebru
 • @swpix_cycling
  Jetze Plat

Donderdag was er ook brons voor Vincent ter Schure en Timo Fransen op de tandem in de MB-klasse voor blinden.

De WK in het Portugese Cascais duren nog tot en met zondag. De komende twee dagen staan de wegraces op het programma.

Advertentie via Ster.nl