Drukte bij het vliegveld van Kabul
NOS NieuwsAangepast

Vandaag laatste Nederlandse evacuaties uit Kabul, 'pijnlijk moment' zeggen ministers 

Nederland zal naar alle waarschijnlijkheid later vandaag de laatste evacuatievluchten uit Afghanistan uitvoeren. Dat schrijven de demissionaire ministers Kaag en Bijleveld en staatssecretaris Broekers-Knol in een brief aan de Tweede Kamer. In de brief staat dat het vertrekplan van het ambassadeteam en negentig militairen in werking is getreden. Zij zullen met de laatste vluchten vertrekken.

De bewindslieden noemen het stoppen van de evacuaties "een pijnlijk moment omdat ondanks alle inspanningen van de afgelopen periode mensen die in aanmerking komen voor evacuatie naar Nederland achter zullen blijven".

Kaag, Bijleveld en Broekers-Knol schrijven dat de Verenigde Staten de Nederlanders hebben geïnformeerd dat ze moeten vertrekken. In een toelichting zei Kaag vanochtend dat er grote veiligheidsrisico's zijn op de luchthaven. "Men spreekt van dreiging van een terreuraanslag."

De Verenigde Staten hebben Nederland met klem verzocht te vertrekken, aldus Kaag:

Minister Kaag: 'Iedereen die recht heeft op terugkeer, moet geholpen worden'

Nederland riep vanochtend evacués in Kabul al op niet meer naar het vliegveld te komen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was het bij het vliegveld van de Afghaanse hoofdstad te gevaarlijk geworden en waren de poorten van het vliegveld gesloten. Mensen werden toen opgeroepen naar een veilige locatie elders te gaan.

Drie bussen

Eerder lukte het drie bussen met Nederlanders om het internationale vliegveld van Kabul binnen te komen. De bussen moesten meer dan 24 uur wachten bij een van de ingangen van de luchthaven, voor ze tot het terrein werden toegelaten.

In de bussen zaten in totaal 118 mensen, allemaal met een Nederlands paspoort. Volgens Kaag en Bijleveld wordt iedereen die al op de luchthaven is verder geholpen en op een vliegtuig gezet. Maar er kan nu niemand meer bij komen. Kaag zei dat Nederland in deze periode in totaal 1500 mensen heeft kunnen evacueren. Bijleveld voegde eraan toe dat Nederland als een van de laatste landen nog evacuaties heeft gedaan. Volgens haar is iedereen op het vliegveld "in principe veilig".

Kaag en Bijleveld weten niet hoeveel mensen achterblijven in Afghanistan. "De lijsten groeien nog steeds en er is ook nog een groot aantal Nederlanders en hun gezinnen. Wij kijken nu met bondgenoten hoe we hen verder kunnen bijstaan", zei de minister van Buitenlandse Zaken. Volgens Kaag blijft het de inzet om iedereen die recht heeft op terugkeer of evacuatie te helpen. Ze benadrukte dat ze daar nauw contact over heeft met de Britten, Duitsers en Fransen.

'Zeer, zeer betrouwbare informatie'

De Amerikaanse, Britse en Australische autoriteiten deden ook een oproep om niet meer naar het vliegveld te komen. Burgers die nog bij het vliegveld waren, werd gevraagd weg te gaan. De situatie bij de luchthaven is de afgelopen dagen en uren steeds chaotischer en gevaarlijker geworden.

De Britse minister van Defensie Heappey zegt dat er "zeer, zeer betrouwbare informatie" is over een dreigende aanslag op het vliegveld.

Kijk hier naar zijn verklaring:

Britse minister: 'Mogelijk grote aanslag ophanden'

In de Kamerbrief staat dat tot en met 31 augustus een Nederlandse C-130 met een klein team militairen aanwezig blijft in de regio. Dat toestel is snel inzetbaar als er, anders dan nu gedacht, toch mogelijkheden zijn om nog mensen vanuit Kabul in veiligheid te brengen. Waar het vliegtuig en de militairen op een gelegenheid wachten is niet duidelijk.

België en Frankrijk

De Verenigde Staten hebben aangekondigd dat ze uiterlijk 31 augustus helemaal weg willen zijn uit Afghanistan. Dat betekent dat in de dagen daaraan voorafgaand grote aantallen Amerikaanse militairen en materieel het land moeten verlaten. Daarom komt er nu al een eind aan de vluchten.

Ook andere landen stoppen met de luchtbrug. Frankrijk kondigde een paar uur voor Nederland aan na vandaag geen mensen meer te evacueren. België voert nu al geen vluchten meer uit, zo werd gisteravond bekend. De Belgische premier De Croo verwees naar de dreiging van aanslagen. Hij zei dat België de afgelopen dagen in totaal iets meer dan 1400 mensen heeft geëvacueerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl