Ministerie van Defensie

Op Schiphol is een chartervlucht aangekomen met 172 mensen uit Afghanistan, meldt het ministerie van Defensie. Daarmee zijn vandaag in totaal zo'n 330 evacués aangekomen op Schiphol.

Defensie meldt ook dat beide C-130 transportvliegtuigen weer volledig inzetbaar zijn. Het technisch defect dat donderdag bij een C-130 werd gemeld, is volgens het ministerie inmiddels verholpen.

Vanmiddag maakte Defensie op Twitter al bekend dat er extra militairen naar Afghanistan worden gestuurd om te helpen met volgende evacuaties. In Kabul zijn al 62 militairen aanwezig. Hoeveel nieuwe militairen nu naar Kabul gaan, wil het ministerie niet zeggen.

Ambassadepersoneel

Eerder vandaag meldden de autoriteiten dat 207 Afghaanse ambassademedewerkers en hun familieleden onderweg waren naar, of al waren geland in Nederland. De groep wordt sinds gisteren verspreid over verschillende vluchten geëvacueerd. Het is nog onduidelijk hoeveel van hen inmiddels al in Nederland zijn, bijvoorbeeld via evacuatievluchten die vandaag zijn geland.

Op Schiphol kwam ook vanmorgen een chartervlucht met evacués aan. Aan boord van dat toestel zaten ongeveer 160 personen.

Militaire vluchten

Verder is vandaag vanaf de luchthaven in Kabul een C-130 vertrokken met 93 mensen aan boord. Defensie meldde eerst dat het ging om 82 personen, maar dat aantal werd vervolgens naar boven bijgesteld. Ook in de nacht van zaterdag op zondag is militair toestel vertrokken vanuit Kabul met 85 mensen die naar Nederland komen.

De grote groep ambassademedewerkers en hun gezinnen wisten gisteren veilig het vliegveld van Kabul te bereiken, eerder was dat niet mogelijk. Ze hebben geen Nederlands paspoort. Het gaat om vrijwel alle lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade.

STER reclame