Mensen kijken naar de aankomst van de bussen in Zoutkamp NOS / Jeroen de Jager

Vanochtend zijn vier bussen met Afghaanse evacués aangekomen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp. Het gaat om ongeveer 150 mensen, zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het totaal aantal mensen dat in de kazerne wordt opgevangen is nu ongeveer 300. De eerste bus met 28 evacués kwam vrijdag al aan.

Op Schiphol is vanochtend een vliegtuig met ongeveer 160 mensen uit Afghanistan aangekomen, maakt het ministerie van Defensie bekend.

Sinds de Taliban Afghanistan in handen hebben, evacueert de regering Nederlanders en Afghanen die gevaar lopen omdat zij bijvoorbeeld voor Nederlandse missies hebben gewerkt. Wie precies in dit vliegtuig zitten is niet bekend.

Vannacht is ook een C-17 vertrokken uit de Afghaanse hoofdstad Kabul; 86 passagiers in dat vliegtuig hebben Nederland als eindbestemming.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde gisteren dat bijna alle lokale medewerkers van de Nederlandse ambassade veilig zijn aangekomen op het vliegveld van Kabul. De groep van 207 mensen wordt met verschillende vluchten naar Nederland gebracht. Tot nu toe zijn vier militaire evacuatievluchten in Nederland geland.

Vrijdag zei demissionair minister Kaag dat er nog meer dan 700 Nederlanders in Afghanistan zijn. Hoeveel dat er nu nog zijn is niet bekend.

In deze video leggen we uit wat de situatie op het vliegveld zo ingewikkeld maakt:

Dit maakt de situatie rond het vliegveld van Kabul zo ingewikkeld

STER reclame