Er zijn op dit moment 180 mensen met een transportvliegtuig van Defensie onderweg naar Schiphol. Dat zegt het ministerie op Twitter.

Volgens Defensie is onduidelijk wie er precies aan boord zijn en hoeveel mensen Nederland als eindbestemming hebben. De vlucht landt rond 15.30 uur.

Afgaand op het staartnummer op de foto die Defensie bij het bericht heeft geplaatst is het vliegtuig onderweg vanuit Islamabad in Pakistan, maar dat wil het ministerie "bevestigen noch ontkennen".

Ook is er vanochtend weer een vliegtuig uit Kabul vertrokken met aan boord 70 passagiers. Defensie heeft niet bekendgemaakt welke nationaliteit de mensen aan boord van die vlucht hebben. Vannacht was er al een vlucht met 53 mensen vertrokken uit Kabul met één Nederlanders aan boord, gisteravond vertrok een vlucht met 50 passagiers.

Onduidelijk is of passagiers uit de vluchten van vannacht en gisteravond nu op de vlucht van 180 mensen naar Nederland zitten.

Woensdag kwam er ook al een vlucht aan op Schiphol. Toen ging het om een C-17-transportvliegtuig. Ditmaal gaat het om een Airbus A330 MRTT.

Er is geen duidelijk overzicht van hoeveel Nederlanders en Afghanen die Nederland hebben geholpen inmiddels al naar Nederland zijn gekomen of onderweg zijn.

NAVO: 18.000 evacuaties

In totaal zijn er nu 18.000 mensen geëvacueerd vanuit Kabul, zegt de NAVO. Maar nog altijd staan er massa's mensen te wachten die het land willen verlaten. De NAVO hoopt dat het aantal evacuaties dit weekend wordt verdubbeld.

6000 mensen hebben alle formaliteiten doorlopen om het land te kunnen verlaten, zegt Amerika. Dat gaat om mensen met de Amerikaanse nationaliteit, maar ook met andere nationaliteiten. Onbekend is hoeveel Nederlanders en Afghanen er zijn onder die 6000 mensen.

Dagelijks vertrekken nu militaire evacuatievluchten vanuit Kabul. Veel Afghaanse burgers proberen in wanhoopspogingen het land te ontvluchten nu de Taliban aan de macht is. Dit maakt de situatie rond het vliegveld van Kabul zo ingewikkeld:

Dit maakt de situatie rond het vliegveld van Kabul zo ingewikkeld

STER reclame