Mogen deze meisjes straks ook nog naar school van de Taliban?
NOS Nieuws

Daden Taliban staan haaks op mooie woorden in persconferentie

De Taliban garanderen de vrijheid van alle burgers in Afghanistan en niemand hoeft voor zijn leven te vrezen. Dat is de boodschap die de Taliban uitdragen sinds de inname van Kabul. Maar is dat ook de werkelijkheid in Afghanistan?

Gisteren gaven de Taliban een persconferentie in Kabul. Daarin benadrukte woordvoerder Zabihullah Mujahid opnieuw dat de Taliban niet uit zijn op wraak. Ook Afghanen die tegen de Taliban hebben gevochten of met westerse mogendheden hebben samengewerkt, hebben volgens hem niets te vrezen.

Toch verschijnen er steeds vaker berichten die dat tegenspreken. Een bron van de NOS hoorde van zijn familie dat in hun straat in Kabul "oude Afghaanse militairen werden neergeschoten" door de Taliban.

Mensenrechtenorganisatie Refugee Lives Matter bericht over een afrekening van de Taliban in Jalalabad. Een voormalige tolk die voor de Amerikanen heeft gewerkt, zou voor de ogen van zijn vrouw en kinderen zijn doodgeschoten.

Ook in de provincie Nangarhar zouden tolken die voor westerse landen hebben gewerkt gearresteerd en gemarteld zijn, meldt Refugee Lives Matter.

Op de Taliban-persconferentie zei Mujahid verder dat de Taliban de vrijheid van meningsuiting respecteren, maar binnen de context van de sharia.

Doden bij protest Jalalabad

Inmiddels blijken in de Afghaanse stad Jalalabad zeker een dode en meerdere gewonden te zijn gevallen bij een betoging die door de Taliban werd beëindigd. Ooggetuigen zeggen tegen persbureau Reuters dat de gewonden en doden zijn gevallen bij een schietpartij, die ontstond nadat inwoners van Jalalabad hadden geprobeerd om de Afghaanse nationale vlag te hijsen op een plein in het centrum van de stad.

Talibanstrijders hijsen in gebieden die ze hebben veroverd een witte vlag met een islamitische tekst. De betogers wilden die vervangen door de Afghaanse vlag.

Ook journalisten hebben het moeilijk in Afghanistan. Zo meldt de Amerikaanse CNN-correspondent in Kabul Clarissa Ward dat haar producer is aangevallen door twee Talibanstrijders die hem probeerden te slaan met hun geweren.

Vrouwen kunnen onder een Talibanregering actief blijven, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en zorg, aldus de woordvoerder. Van discriminatie zal geen sprake zijn, verzekerde hij, zolang vrouwen zich bewegen binnen de grenzen van de sharia, de streng-islamitische wetsregels. Hoe dat er in de praktijk uit gaat zien, is onduidelijk.

Berichten uit andere Afghaanse provincies zijn weinig hoopvol. "Zo zouden bijvoorbeeld in Herat, een van de steden die vorige week vielen, vrouwen worden weggestuurd bij kantoren en de universiteit", meldt correspondent Aletta André. Ook gaan er berichten rond over een provincie waar de Taliban al bezig zouden zijn om een lijst van huwbare meisjes op te stellen.

Vrouwelijke presentatoren

Aan de andere kant zijn op de Afghaanse nieuwszender TOLOnews nog steeds vrouwelijke presentatoren te zien. Daar liet gisteren ook een persvoorlichter van de Taliban zich door een Afghaanse journaliste interviewen. Het is iets dat twintig jaar geleden, toen de Taliban ook aan de macht waren in Afghanistan, ondenkbaar zou zijn geweest.

Bij de Afghaanse staatsomroep RTA Pashto werd een vrouwelijke nieuwspresentator die vandaag aan het werk wilde gaan juist tegengehouden. "Ondanks dat ik een hoofddoek droeg en een geldige ID bij me had zeiden de Taliban: het regime is veranderd. Ga naar huis", zei Shabnam Dawran vandaag op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl