Bloemen, kaarten en steunbetuigingen voor Peter R. de Vries op de plek van de aanslag
NOS NieuwsAangepast

'Verdachten aanslag op Peter R. de Vries zijn Delano G. en Kamil E.'

Ruim 24 uur na de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries in Amsterdam wordt steeds meer bekend over de twee verdachten die gisteren werden aangehouden. De mannen uit Rotterdam en Maurik werden nog dezelfde avond op de A4 klemgereden ter hoogte van de afrit Leidschendam.

De Rotterdammer is volgens De Telegraaf en de Gelderlander de 21-jarige Delano G. Hij zou een Antilliaanse achtergrond hebben en al eerder met de politie in aanraking zijn geweest.

De recherche vermoedt op basis van het signalement dat Delano G. degene is die op Peter R. de Vries heeft geschoten. Volgens De Gelderlander stond er op zijn tweede adres in Tiel een muzieklabel ingeschreven. Daar werd afgelopen nacht huiszoeking gedaan.

Bestuurder van vluchtauto

De verdachte uit Maurik is naar alle waarschijnlijkheid Kamil E., een man van Poolse afkomst. De recherche vermoedt volgens de kranten dat hij de bestuurder was van de vluchtwagen. De politie wil de identiteit en de rol van de verdachten niet bevestigen.

Volgens de Poolse nieuwszender TVN24 wordt Kamil E. in Polen gezocht vanwege diefstallen en overvallen. Hij zou bekendstaan als veelpleger.

In Maurik zeggen buurtbewoners dat E. vorige week ook al werd opgepakt, in verband met een bedreiging in Maurik. Daarbij was mogelijk een vuurwapen in het spel, maar dat werd niet gevonden, meldt de Gelderlander. De Poolse man zou snel weer zijn vrijgelaten. Ook over deze zaak wil de politie niets kwijt.

De twee verdachten werden opgepakt op de A4 bij Leidschendam

De 35-jarige man woonde nog niet zo lang in Maurik, een dorp van ruim 4000 inwoners in de Betuwe. "Een maand of twee", denkt een buurman. "De meeste mensen in de straat kennen hem niet."

Baby op komst

Kamil E. was een vriendelijke man, zegt een overbuurvrouw. "Hij zei altijd gedag als hij naar binnen en naar buiten ging. Maar hij woonde er nog maar net, dus echt contact hadden we niet met elkaar. Hij woonde er met een vrouw, twee kinderen en er was een baby op komst."

Bij huiszoekingen in Maurik, Rotterdam en Tiel zijn gegevensdragers en munitie in beslag genomen. Het is niet duidelijk wat er precies op welke plek is ontdekt.

"Mijn man belde vanochtend en zei dat de politie de auto van de overbuurman had meegenomen", zegt de overbuurvrouw. "Vannacht rond 03.00 uur zijn ze in de straat geweest."

Op het adres van E. staat sinds begin vorige maand een klusbedrijf ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Bij het kopje activiteiten van de eenmanszaak staan onder meer 'bouwtimmeren' en 'schilderen en glaszetten'.

Veel in het buitenland

De 35-jarige man woonde eerder in Tiel, zegt een buurtbewoner daar. Hij zou daar bij zijn moeder in een flat hebben gewoond. Wat hij deed voor de kost was niet duidelijk. "Hij was altijd overal en nergens, en ook veel in het buitenland, zoals in Spanje. Een paar weken terug is hij naar Maurik verhuisd."

Kamil E. en Delano G. worden vrijdag voorgeleid. Gisteravond werd ook nog een 18-jarige man Amsterdammer aangehouden, maar hij is vanochtend vrijgelaten en niet langer in beeld als verdachte.

Motief nog onbekend

Over het mogelijke motief voor de aanslag op Peter R. de Vries is nog niets bekend. Wel zeggen bronnen tegen de NOS dat er nadrukkelijk wordt gekeken naar een verband met Ridouan Taghi.

De misdaadverslaggever is sinds een jaar de vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Eerder werden al de toenmalige advocaat en de broer van de kroongetuige vermoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl