Wilco Kelderman
NOS Wielrennen

Kritische Kelderman klimt naar vijfde plaats: 'Echt niet zo gek, eigenlijk'

Na een derde plaats in de Giro d'Italia (2020) en een vierde plaats in de Vuelta a España (2017) stevent Wilco Kelderman nu ook in de Tour de France af op een topklassering.

In de laatste bergetappe van de Tour wist hij donderdag op te schuiven van de zesde naar de vijfde plaats. Toch kostte het Kelderman op de top van Luz Ardiden enige moeite om echt blij te zijn met die prestatie.

Kelderman: 'Had niet het goede gevoel, maar het was een geweldige Tour'

Meteen na de etappe, waarin hij op 34 tellen van de ongenaakbare geletruidrager Tadej Pogacar over de streep was gekomen, begon Kelderman niet voor de eerste keer deze Tour aan een verhaal over zijn benen. Ook in de laatste rit door de Pyreneeën had hij gehoopt dat die beter aan zouden voelen, dat hij nog een keer écht zou kunnen uithalen.

Maar toen verslaggever Han Kock hem probeerde te overtuigen van het feit dat hij best trots mag zijn op een plaats in de topvijf, gaf de kopman van Bora schoorvoetend toe dat het inderdaad allemaal niet zo slecht is gegaan in deze Tour.

"Nee, inderdaad. Het was een mooie Tour zo, tot nu toe. Een vijfde plaats, misschien kan ik nog een plekje stijgen. Vierde is echt niet zo gek, eigenlijk", gaf Kelderman toe.

"Misschien moet ik het ook anders bekijken. Mijn gevoel was deze Tour niet super. Maar als je vijfde of vierde kan worden is dat wel super natuurlijk."

Vierde plaats?

Geletruidrager Pogacar, Jonas Vingegaard en Richard Carapaz lijken met nog drie etappes tot Parijs buiten bereik voor Kelderman. Maar met een achterstand van 32 seconden op de nummer vier, Ben O'Connor, zit er met een tijdrit op komst misschien nog wel meer in voor de Nederlandse kopman van Bora.

Klassement na etappe 18

Bovendien: als Kelderman de Tour afsluit met een plaats in de topvijf, dan is hij pas de tweede Nederlandse renner na Steven Kruijswijk die een topvijfklassering in alle drie de grote rondes heeft weten te behalen.

Waar het enigszins onbevredigde gevoel bij Kelderman dan vandaan komt? "Het draaide gewoon niet helemaal. Ik weet het niet. Het was net niet wat ik hoopte, bergop. Soms heb je het gevoel dat het echt lekker draait, in het ritme zit. Dat heb ik deze Tour niet gehad voor mijn gevoel."

"Maar desalniettemin, het is een geweldige Tour geweest. Ook voor de ploeg, met twee etappezeges (Politt en Konrad). En we hebben het leuk samen gehad. Dat is wel mooi."

Verrassing Vingegaard: 'Voelde me niet goed, ben heel blij met tweede plek'

Jonas Vingegaard wist in de laatste bergetappe zijn tweede plaats in het klassement te behouden. Daar was de Deense Tourdebutant van Jumbo-Visma bijzonder mee in zijn nopjes.

"Ik had niet mijn beste dag vandaag. Ik heb echt veel afgezien, dus ik ben echt super, superblij met mijn tweede plaats. Tweede in het klassement is gewoon geweldig in de laatste bergetappe."

"Morgen moet ik overleven en dan kan ik zaterdag hopelijk een goede tijdrit rijden. Dan zullen we zien", aldus de onervaren Vingegaard, die na het uitvallen van kopman Primoz Roglic opeens van knecht in kopman veranderde. "Het is een groot leerproces geweest. Ik ben gewoon blij dat ik tweede sta en ik ga proberen die plek te behouden."

Bekijk hieronder ook de reacties van Tadej Pogacar, Dylan van Baarle, Wout van Aert en Ide Schelling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl