Tour
Pogacar wint 18e etappe, Poels verliest bolletjestrui

Tadej Pogacar heeft in de laatste bergrit van de Tour de France een dubbelslag geslagen. De Sloveense geletruidrager, die ook woensdag de sterkste bergop was, won de rit door met een indrukwekkende versnelling op weg naar Luz Ardiden opnieuw af te rekenen met Jonas Vingegaard en Richard Carapaz.

Daarmee heeft hij ook de zege in het bergklassement veiliggesteld, ten koste van Wout Poels.

Poels, die de etappe voor de start de belangrijkste uit zijn wielercarrière noemde, hoopte in de laatste etappe door de Pyreneeën zijn bergtrui te behouden. Daarom had hij in eerste instantie zijn zinnen gezet op de bergpunten op de Col du Tourmalet; de eerste berg van de buitencategorie.

AFP

Vlak voor de top volgde Poels zijn uitdager Michael Woods, die wegreed uit de groep met favorieten. De 20 en 15 punten waren voor de Franse koplopers Pierre Latour en David Gaudu, maar Poels wist er met een vinnig sprintje nog 12 te pakken.

IJdele hoop

Op de slotklim raakte de pijp echter leeg bij de drager van de bollentrui: op 5 kilometer van de top moest Poels de groep met favorieten laten gaan, waardoor hij moest hopen dat zijn overgebleven concurrenten, Pogacar en Vingegaard, niet te veel punten zouden pakken op Luz Ardiden.

Dat bleek ijdele hoop, want Pogacar was opnieuw een klasse apart bergop. De Sloveen, die ook aan de leiding gaat in het algemeen klassement en het jongerenklassement, heeft een voorsprong van 19 punten op Poels. Er zijn nog 2 punten te verdienen in de laatste drie ritten (twee relatief vlakke etappes en een tijdrit).

Omdat Pogacar de gele trui al draagt, mag Poels vrijdag wel weer de bolletjestrui aantrekken.

De laatste bergetappe in de Tour de France was kort (130 kilometer), maar pittig met twee cols van de buitencategorie; na de Tourmalet lag de finish na 13,3 kilometer klimmen (7,4% gemiddeld) op de top van Luz Ardiden.

In de relatief vlakke aanloop naar de twee Pyreneeënreuzen wisten vijf renners weg te rijden, waaronder Poels ploeggenoot Matej Mohoric en wereldkampioen Julian Alaphilippe.

Bekijk in de carrousel hieronder de reacties van ritwinnaar Pogacar, Wilco Kelderman, Dylan van Baarle, Jonas Vingegaard, Wout van Aert en Ide Schelling.

Op de Tourmalet kregen de twee ritwinnaars gezelschap van nog acht collega's, maar al snel spatte die groep uiteen in de mist. Gaudu (FDJ) en Latour (TotalEnergies) reden het best omhoog en in de afdaling liet Gaudu zijn Franse landgenoot achter, maar op tien kilometer van de streep werd ook hij bijgehaald door het uitgedunde peloton.

Ineos bepaalde vanaf de Tourmalet het tempo in de groep met klassementsrenners. Daarna reed Rafal Majka nog even op kop voor Pogacar en met nog ruim 3 kilometer te gaan nam de geletruidrager het initiatief over.

Kelderman naar vijfde plaats

Wilco Kelderman kon de klassementsleider niet volgen, maar Vingegaard, diens ploeggenoot Sepp Kuss, Richard Carapaz en Enric Mas wel.

In de laatste kilometer moest Kuss het groepje laten gaan. Vlak daarna plaatste Mas een aanval, die Pogacar glansrijk wist te counteren. In de laatste 600 meter konden Vingegaard en Carapaz de oppermachtige Pogacar, die op het buitenblad naar boven stormde, niet meer terugpakken.

Kuss feliciteert Vingegaard met zijn tweede plaats in de rit en in het klassement Reuters

Rigoberto Uran, die woensdag al van de tweede naar de vierde plaats in het klassement was gezakt, moest de groep met favorieten al op de Tourmalet laten gaan. Kelderman kwam 34 seconden na Carapaz over de streep en schoof daardoor op naar de vijfde plaats in het algemeen klassement.

Uitslag etappe 18

STER reclame