Danny (l) en Boy van Poppel in 2013, de eerste Tour voor de broers ANP
Tour

Danny en Boy van Poppel geven bij de Tour de France acte de présence namens het Belgische Intermarché-Wanty Gobert. Niki Terpstra zien we niet terug aan de start van de bekendste wielerronde, die zaterdag begint in de Bretonse stad Brest. De Noord-Hollander is niet opgenomen in de selectie van zijn Franse ploeg Total-Direct Énergie.

Broers Van Poppel na acht jaar weer samen aan de start

Danny en Boy van Poppel gaan wel voor de tweede keer samen naar de Tour de France. De zoons van oud-topsprinter Jean-Paul van Poppel behoren tot de selectie van de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert.

Danny van Poppel (27), die in 2013 op Corsica de jongste Tour-debutant was sinds de Tweede Wereldoorlog, is de troef van het team in de sprintetappes. Dat jaar reed hij samen met broer Boy bij Vacansoleil; Danny voltooide de Tour niet, Boy haalde Parijs wel.

"Er is het hele jaar gewerkt aan de sprinttrein rond Danny van Poppel, met Boy van Poppel en Jonas Koch", zegt manager Aike Visbeek van Intermarché-Wanty-Gobert.

"We hebben samen met de renners de nodige analyses gemaakt en de sprinttrein wil zich bewijzen. Deze Tour de France is het examenstuk voor dit drietal."

De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes, die in 2016 en 2017 achtste werd in de Tour, is de kopman voor het klassement.

Niki Terpstra Pro Shots

Terpstra en Tour: geen onverdeeld genoegen

De 37-jarige Terpstra ontbrak vorig jaar ook in de Tourploeg na een zwaar trainingsongeluk. Na een tegenvallend voorjaar geeft de ploegleiding dit keer de voorkeur aan andere renners.

Anthony Turgis, Pierre Latour - ooit tweede op de Mûr-de-Bretagne die ook nu in de tweede etappe scherprechter zal zijn - en drievoudig ritwinnaar Edvald Boasson Hagen zijn de blikvangers in de Franse formatie.

Terpstra nam negen keer deel aan de Tour, maar een onverdeeld genoegen was dat zelden voor de voorjaarsspecialist. In 2019, een jaar waarin hij ook al geplaagd werd door blessures, verliet hij de Tour na een zware valpartij in de elfde etappe naar Toulouse.

Niki Terpstra ANP

Eerder werd al bekend dat ook Terpstra trainingsmaat, Ramon Sinkeldam, niet van start zal gaan in de Tour. Sinkeldam, normaal gesproken een vast waarde in de sprinttrein van Arnaud Démare, is opgeofferd om kopman David Gaudu van ondersteuning te voorzien in de bergen.

STER reclame