ProShots
NOS Wielrennen

Schelling debuteert in Tourselectie Bora-Hansgrohe, met Kelderman als kopman

Ide Schelling is opgenomen in de Tourselectie van Bora-Hansgrohe, waarmee de 23-jarige wielrenner wordt beloond voor een aantal sterke optredens dit jaar. Met Wilco Kelderman als kopman wil de Duitse ploeg een gooi doen naar een topvijfklassering.

Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan maakt eveneens deel uit van het team, dat zich minimaal een ritzege ten doel heeft gesteld in de Ronde van Frankrijk.

Met Emanuel Buchmann en Patrick Konrad kiest Bora-Hansgrohe voor een aanvallende strategie in de bergetappes. Dat gaat ten koste van sprinter Pascal Ackermann, de opvallendste afwezige in de ploeg.

"Het was dit jaar zeker geen gemakkelijke beslissing", zegt teammanager Ralph Denk. "Uiteindelijk waren we van mening dat Pascal niet op het benodigde niveau zit om een succesvolle Tour te rijden."

AFP
Wilco Kelderman in de Ronde van Zwitserland

Schelling, die indruk maakte in de Brabantse Pijl (vierde) en als strijdlustigste renner in de Amstel Gold Race, boekte met de zege in de GP des Kantons Aargau eerder deze maand zijn grootste succes als prof. In de slotklim gaf hij de ervaren bergspecialisten Rui Costa en Jhoan Esteban Chaves het nakijken.

"Ide heeft zich de afgelopen maand heel goed ontwikkeld en heeft zijn plek in de selectie afgedwongen met goede resultaten", aldus Denk. "Ik ben erg blij dat een van onze jonge wapens, die vorig jaar pas prof bij ons werd, zich nu al mag opmaken voor de Tour."

Twee dagen in de leiderstrui

Kelderman rijdt zijn eerste Tour sinds 2019, toen hij moest opgeven vanwege een rugblessure. In de Giro d'Italia deed hij vorig jaar tot het laatste moment mee om de eindzege, maar moest hij na twee dagen in de roze leiderstrui uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats.

AFP
Peter Sagan

Sagan, in zijn carrière goed voor twaalf etappezeges in de Tour, won vorig jaar alleen een rit in de Giro.

De Tour de France start zaterdag 26 juni in Brest en finisht op zondag 18 juli op de Champs-Élysées in Parijs.

Chris Froome maakt, na twee jaar afwezigheid vanwege een zware val in Dauphiné in 2019, zijn comeback in de Tour de France. De in Kenia geboren Brit doet dit als kopman van het team Israel Start-Up Nation.

Froome won de Ronde van Frankrijk al vier keer, in 2013, 2015, 2016 en 2017. Maar sinds de zware val in 2019 heeft hij zijn oude vorm nog niet gehaald, zo stelde hij onder andere teleur in de Ronde van Zwitserland eerder deze maand.

Froome: "Het is voor mij een zware reis geweest sinds mijn crash in 2019, maar dit is een van mijn grootste drijfveren geweest om door te gaan. Ik heb hard gewerkt om te komen waar ik nu ben. Ik heb niet de ambitie om leider van het team te zijn, maar hoop het team als wegkapitein zo goed mogelijk te steunen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl