AFP
NOS Wielrennen

Cavendish terug in de Tour, Bennett verdedigt groene trui niet: 'Wie had dat gedacht?'

Mark Cavendish zal voor het eerst in drie jaar weer te bewonderen zijn in de Tour de France. De 36-jarige sprinter van het eiland Man is aangewezen als speerpunt van Deceuninck-QuickStep in de massasprint.

Sam Bennett, vorig jaar winnaar van twee Touretappes en de groene trui, zou hersteld zijn van een knieblessure maar wordt desondanks thuisgelaten.

Met 30 ritzeges in 12 deelnames is Cavendish na Eddy Merckx (34 zeges) de meest succesvolle rittenkaper in de Ronde van Frankrijk. In 2011, de editie waarin hij vijf massasprints naar zijn hand zette, droeg hij bovendien de groene trui in Parijs.

Zijn laatste ritzege in de Tour was echter al vijf jaar geleden in 2016. Dat jaar won hij bij Dimension Data nog vier ritten en droeg bovendien een dag de gele trui.

De laatste jaren was Cavendish geen schim meer van zichzelf. Hij hield vorig jaar zelfs rekening met het beëindigen van zijn loopbaan, maar vond via een speciale constructie alsnog onderdak bij zijn oude ploegleider Patrick Lefevere. Zo bracht Cavendish zijn eigen sponsors mee.

  • Cavendish terug bij ploeg waarvoor hij 44 sprintzeges boekte: Quick-Step
  • Emotionele Cavendish in tranen na Gent-Wevelgem: 'Misschien wel mijn laatste race'

Bij Deceuninck-QuickStep hervond Cavendish zijn oude zelf weer een beetje en mocht hij voor het eerst sinds 2018 weer eens de handen in de lucht steken, zij het op een lager niveau.

In de Ronde van Turkije won Cavendish vier ritten. Met de sprintzege in de Ronde van België van vorige week, waarin hij onder anderen Tim Merlier, Pascal Ackermann, Dylan Groenewegen en Nacer Bouhanni klopte, toonde hij aan weer te kunnen wedijveren met de sprintelite.

In de Tour zal Cavendish kunnen rekenen op een lead-out met de Italiaan Davide Ballerini, winnaar van Omloop Het Nieuwsblad, en de geroutineerde Deen Michael Mørkøv.

Bennett: 'De Tour verdient mij op mijn best'

Voor Sam Bennett zijn de druiven zuur. "Natuurlijk ben ik erg teleurgesteld dat ik mijn groene trui niet zal kunnen verdedigen in de Tour de France dit jaar", liet de Ierse sprinter weten op de ploegwebsite.

AFP
Sam Bennett wint in de Tour de France van 2020 in het groen de slotrit in Parijs.

"Ik heb een klein ongeluk gehad tijdens de training een paar weken geleden, met gevolgen voor mijn knie. Hoewel het herstel niet veel tijd in beslag nam, heeft het mijn voorbereiding op de grootste wielerkoers ter wereld te veel beïnvloed. Daardoor heb ik niet genoeg tijd om wedstrijdfit te raken. De Tour de France verdient mij op mijn best en in mijn huidige conditie zou ik mijn team, mijzelf en de wedstrijd geen rechtdoen."

Zeven, acht kansen op een massasprint

De pure sprinters kunnen hun hart ophalen in de Tour de France, die komende zaterdag van start gaat in het Bretonse Brest. Gezien het parcours zullen de sprinters zeven à acht kansen krijgen om voor de winst te gaan.

De Belgische formatie start zonder een echte troef voor het klassement, al zal Julian Alaphilippe zijn pijlen gericht hebben op de lastige ritten in het openingsweekend. Met Mathieu van der Poel geldt hij als een van de topfavorieten voor de eerste gele trui.

Ook Kasper Asgreen, winnaar van de Ronde van Vlaanderen, staat zaterdag aan de start in Brest. Kersvers kampioen van Frankrijk, Rémi Cavagna, is niet geselecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl