Israëlische militairen
NOS NieuwsAangepast

Raketten vanuit Syrië op Israël geschoten

Vanuit Syrië zijn drie raketten afgevuurd richting Israël, meldt het Israëlische leger. De lancering van een daarvan zou zijn mislukt: die zou zijn neergekomen aan de Syrische kant van de grens.

Persbureau Reuters meldt op basis van het Israëlische leger dat de andere twee zijn terechtgekomen op de door Israël bezette Golanhoogten. Er zijn geen gewonden gemeld. Het raketalarm aan de Israëlische kant van de grens klonk wel enige tijd.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is opgeëist door de Palestijnse Tahir Brigade, die in Syrië actief is.

Libanon

Gisteren werden raketten vanuit Libanon op Israël geschoten. Onduidelijk is nog wie daarachter zat.

Vanmiddag werd ook een Libanese demonstrant doodgeschoten door het Israëlische leger. De 21-jarige man probeerde volgens Libanese media samen met andere betogers door een grenshek heen te breken. Israël heeft alleen bekendgemaakt dat er "waarschuwingsschoten" zijn gelost richting "relschoppers die vanuit Libanon Israëlisch grondgebied hadden betreden".

Westelijke Jordaanoever

Inmiddels lijkt het geweld op de Gazastrook zich ook uit te breiden naar de Westelijke Jordaanoever. Bij gewelddadigheden zijn daar zeker tien Palestijnen gedood, melden de Palestijnse gezondheidsautoriteiten. Een nog onbekend aantal mensen raakte gewond.

Een aantal Palestijnen werd volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid doodgeschoten bij Kafre Kanna toen ze met stenen naar militairen gooiden. Verder wordt gemeld dat er met molotovcocktails is gegooid naar het Israëlische leger. Israël zegt bij Ramallah ook iemand te hebben gedood die probeerde een militair dood te steken.

Op de Westelijke Jordaanoever is het al langer onrustig naar aanleiding van het geweld op de Gazastrook. Mensen gaan er de straat op, uit solidariteit met Hamas en de inwoners van Gaza. Vooral Palestijnse jongeren steken er onder meer autobanden in brand en gooien stenen naar de Israëlische militairen.

Hamas moedigt het geweld aan

Hamas, dat wel de Gazastrook bestuurt maar niet de Westelijke Jordaanoever, juicht de gevechten met de Israëlische militairen toe. De groepering roept Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever op om "de grond onder de voeten van de bezetters in brand te steken".

Ondertussen gaat het geweld in Gaza nog altijd door. Persbureau Reuters meldt op basis van het Palestijnse ministerie van Gezondheid dat inmiddels zeker 122 mensen zijn gedood, onder wie 30 kinderen. Aan Israëlische zijde worden acht doden gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl