Inwoners van de Gazastrook bekijken de ravage na opnieuw een nacht vol luchtaanvallen
NOS NieuwsAangepast

'Israël slaat Egyptische bemiddelingspoging af'

Israël heeft het aanbod van Egypte om te bemiddelen in de opgelaaide strijd met Hamas afgeslagen. Dat schrijft persbureau DPA op basis van Egyptische bronnen. Israël zou alle voorstellen van een Egyptische delegatie hebben verworpen.

De delegatie zat woensdag om tafel met een afvaardiging van Hamas, de groepering die sinds 2007 aan de macht is in Gaza. Donderdag reisden de diplomaten volgens het persbureau af naar Tel Aviv. Eerder zei de Israëlische premier Netanyahu al dat hij niet van plan was spoedig te stoppen met het bestoken van Hamas-doelen.

Vanochtend namen Israëlische tanks het noorden van Gaza onder vuur, meldde het leger van Israël op Twitter. De tanks stonden opgesteld nabij de grens met de Gazastrook en werden samen met vliegtuigen ingezet om een tunnelnetwerk van Hamas te vernietigen.

De aanvallen duurden volgens het leger zo'n veertig minuten. Palestijnse gezinnen die wonen in de bestookte gebieden zijn op de vlucht geslagen, schrijft persbureau AP. Met kussens, dekens en broden arriveerden ze vandaag bij VN-scholen in Gaza, om daar te verblijven.

Slachtoffers

Afgelopen nacht voerden het Israëlische leger en militante Palestijnen voor de vierde nacht op rij over en weer aanvallen uit. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er de afgelopen dagen zeker 119 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie 31 kinderen en 19 vrouwen.

Persbureau AP schrijft dat in het noorden van de Gazastrook een gezin van zes omkwam door een luchtaanval, met als slachtoffers de vader, zwangere moeder en vier kinderen die jonger waren dan 7 jaar. "Het was een bloedbad", zegt een familielid tegen AP.

Bij de Palestijnse raketaanvallen op Israël viel zeker één zwaargewonde. Vijf raketten kwamen neer op de stad Asjkelon, niet ver van de Gazastrook. Een daarvan raakte een wooncomplex. In totaal zijn er in Israël nu zeven doden gevallen.

Verwarring

Afgelopen nacht was er verwarring over de start van een mogelijk grondoffensief door Israël. Uit een tweetje van het Israëlische leger trokken internationale persbureaus de conclusie dat het grondoffensief was begonnen. AFP meldde dat ook bevestigd te hebben gekregen van een legerwoordvoerder. Later sprak het leger van een "intern communicatieprobleem" en bleek dus dat Israëlische tanks Gaza vanaf de grens onder vuur hadden genomen.

De bewuste tweet:

Het Israëlische leger bereidt zich voor op "verschillende scenario's" en zegt nu dat een grondoffensief daar een van is. NOS-correspondent Ankie Rechess verwacht dat in de loop van de dag duidelijker wordt of zo'n grondoffensief er daadwerkelijk komt of dat de troepenverplaatsingen voornamelijk zijn bedoeld als intimidatie richting Hamas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl