Israëlische soldaten bij de Israëlische stad Sderot ANP
Israël-Palestijnen

Nederland roept op tot een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. Demissionair premier Rutte is zeer bezorgd over het aanhoudende geweld, zo laat hij via Twitter weten.

De premier benadrukt dat Nederland het recht op zelfverdediging van Israël steunt. Maar wel "binnen de grenzen van het internationaal recht en proportionaliteit", voegt hij daaraan toe.

Vorige week laaide het conflict tussen Israël en Hamas op. Afgelopen nacht voerden het Israëlische leger en militante Palestijnen voor de vierde nacht op rij over en weer aanvallen uit. Het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zegt dat er de afgelopen dagen zeker 119 Palestijnen zijn omgekomen, onder wie 31 kinderen. Aan Israëlische zijde worden zeven doden gemeld.

Rutte noemt het "onacceptabel dat Hamas willekeurig raketten op de burgerbevolking afvuurt.". Hij vindt dat de wapens neergelegd moeten worden en dat de strijdende partijen met elkaar moeten praten. "Er moet alles aan gedaan worden om burgerslachtoffers te voorkomen."

Kritiek in Kamer

Sommige partijen in de Tweede Kamer hebben kritiek op de tweet. SP'er Jasper van Dijk noemt het een "ongelooflijk eenzijdige tweet" en Sjoerd Sjoerdsma (D66) twittert: "Waarom zwijgt Rutte als Israël duizenden Palestijnen verwondt in Gaza in 2018? Internationaal recht mag je niet à la carte inzetten: het geldt altijd, overal en voor iedereen." Ook politici van GroenLinks en Denk zijn kritisch.

Er is ook steun voor de premier. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het een goed statement. "Er zijn al meer dan 2000 raketten vanuit Gaza op Israëlische burgers - Arabieren en Joden - afgevuurd. Als dat stopt, stopt Israël met zijn acties tegen Hamas in Gaza."

STER reclame