NOS
Israël-Palestijnen

De gemeente Utrecht heeft een einde gemaakt aan een pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein, naast station Utrecht Centraal. De 500 aanwezigen hielden zich volgens de gemeente niet aan de coronaregels en de organisatie van de 'Free Palestina'-betoging was volgens de gemeente niet in staat om iedereen afstand te laten houden.

Het Jaarbeursplein was daarna leeg, maar een groep demonstranten liep vervolgens door de wijk Lombok. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie vaardigden daarop een noodbevel uit. Dat betekende dat de politie mensen kon bekeuren of arresteren van wie een redelijk vermoeden bestond dat ze herrie wilden schoppen.

'Waar is het Strafhof'?

Om 17.00 uur begon de betoging, naar aanleiding van de escalatie van het Palestijns-Israëlische conflict. De demonstratie zou twee uur duren. Op beelden was te zien dat de demonstranten met Palestijnse vlaggen zwaaiden en dicht bij elkaar stonden. Op een spandoek was te lezen: "Gerechtigheid voor de Palestijnen, waar is het Internationale Strafhof?".

De gemeente had het aantal van 500 betogers als maximum gesteld voor de anti-Israëldemonstratie. Toen dat aantal was bereikt, werden mensen opgeroepen om niet meer te komen.

Rond 18.30 uur maakten agenten in linie en de bereden politie een einde aan de demonstratie. Op een enkele schermutseling na verliep dat zonder problemen.

Op gezag van de burgemeester maakte de politie een einde aan de demonstratie:

Pro-Palestijnse demonstratie in Utrecht ontbonden vanwege drukte

Eergisteren was er een pro-Palestijnse demonstratie bij de Israëlische ambassade in Den Haag. Daar werd een Israëlische vlag uit een mast op straat gehaald en kapotgescheurd. De VVD in Den Haag heeft daarover vragen gesteld aan het stadsbestuur.

"Natuurlijk mag je demonstreren, zeker in Den Haag, maar wel binnen de regels van de wet en met respect voor de rechtstaat", aldus VVD-fractievoorzitter De Graaf bij Omroep West. "Dat was hier overduidelijk niet het geval en ik snap niet waarom de politie niet heeft ingegrepen."

STER reclame