De restanten van een bus in Holon die werd geraakt door een raket uit Gaza
NOS NieuwsAangepast

Woontoren in Gaza stort in na luchtaanval, Hamas reageert met raketten op Tel Aviv

In Gaza is een flatgebouw van dertien verdiepingen ingestort na een luchtaanval van Israël. Of daar slachtoffers bij gevallen zijn is niet bekend. Als reactie vuurde Hamas naar eigen zeggen 130 raketten af op Tel Aviv. Zeker één vrouw kwam daarbij om het leven in Risjon Letsion. In Holon, een voorstad van Tel Aviv, raakten acht mensen onder wie een vijfjarig kind gewond, toen een raket een bus raakte. Het vliegverkeer op luchthaven Ben Goerion werd stilgelegd.

In de Israëlische stad Asjkelon, net ten noorden van Gaza, vielen eerder op de dag twee doden door raketten die vanuit Gaza werden afgeschoten. Het zijn de eerste slachtoffers aan Israëlische zijde tijdens het huidige conflict tussen Israël en Hamas. Het gaat om twee vrouwen wier huizen door een raket werd getroffen. Ze zouden hun schuilkelders niet op tijd hebben kunnen bereiken.

Bij luchtaanvallen van Israël op Gaza was een flatgebouw met volgens Israël een kantoor van Hamas het doelwit. Het gebouw stortte in na de beschieting. Bewoners werden van tevoren door Israël gewaarschuwd om het gebouw te verlaten, zeggen ooggetuigen.

De instorting van het gebouw werd gevolgd door een vergeldingsactie op Tel Aviv:

Flatgebouw in Gaza stort in na luchtaanval, Hamas reageert met raketten op Tel Aviv

Door Israëlische luchtaanvallen zijn in Gaza in totaal 28 dodelijke slachtoffers gevallen sinds maandag, zegt Hamas. Onder hen zijn negen kinderen. Ook vielen er 152 gewonden.

Volgens Israël zijn er bij de luchtaanvallen sinds maandag zestien militanten gedood. Sommige burgers zouden het slachtoffer zijn geworden van mislukte raketlanceringen vanuit Gaza zelf, beweert het Israëlische leger. Het leger heeft naar eigen zeggen zo'n 500 doelen in Gaza aangevallen.

Dreigementen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezwoer eerder op dag de intensiteit van luchtaanvallen tegen stellingen van Hamas en andere radicale groeperingen in de Gazastrook verder op te voeren: "We zullen Hamas een slag toebrengen die ze niet hadden verwacht."

Er zijn sinds gisteren zeker 630 raketten afgeschoten op Israël, zegt het leger, de raketten op Tel Aviv niet meegerekend. 480 daarvan bereikten Israël, 150 zijn volgens Israël binnen Gaza geland. Van de 480 raketten die Israël bereikten, werden er ongeveer 200 door Israëlische afweersystemen uit de lucht geschoten.

Hamas en Islamitische Jihad, de belangrijkste militante bewegingen in Gaza, zeiden hun raketlanceringen door te zetten. Een woordvoerder van Hamas noemde Tel Aviv daarbij al een mogelijk volgend doelwit.

Huisuitzettingen

Het conflict ontvlamde na wekenlange spanningen in Jeruzalem. Bij confrontaties tussen de Israëlische politie en Palestijnen vielen daar honderden gewonden. De confrontaties ontstonden eerst om vrijheidsbeperkingen van Palestijnen tijdens de Ramadan in de Oude Stad en daarna om de voorgenomen huisuitzetting van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem.

Gisteren escaleerden de spanningen tot gewapende actie tussen Israël en Hamas. Hamas schoot voor het eerst sinds 2014 raketten af op Jeruzalem en Israël bestookte Gaza met luchtaanvallen.

Hoe een huisuitzetting in Jeruzalem tot nieuwe confrontaties leidt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl