Hamas vuurt vanuit de Gazastrook raketten af op Israël Reuters
Israël-Palestijnen

In meerdere Israëlische steden klonken vanmiddag sirenes nadat er vanuit Gaza raketten waren afgevuurd. Hamas, de groepering die de macht heeft in Gaza, heeft de raketaanvallen opgeëist, samen met de radicale beweging Islamitische Jihad.

Ook in Jeruzalem luidden de sirenes en klonken knallen. Palestijnen in Jeruzalem reageerden met gejuich. Het is voor het eerst sinds de oorlog tussen Israël en Hamas in 2014 dat in Jeruzalem sirenes afgingen vanwege inkomende raketten.

Het Israëlische leger reageerde met luchtaanvallen op Gaza. Volgens het ministerie van Gezondheid in Gaza kwamen er twintig Palestijnen, onder wie negen kinderen, om het leven bij Israëlische luchtaanvallen in het noorden van Gaza.

Drie van die kinderen kwamen om door een mislukte raketlancering vanuit Gaza, zei het Israëlische leger eerder. Het leger claimt ook acht Hamas-leden te hebben gedood bij een luchtaanval.

Volgens het Israëlische leger zijn zes raketten die op Jeruzalem zijn afgevuurd neergekomen in open gebied. Eén raket kon door Israëlische luchtafweersystemen worden onderschept. Volgens het Israëlische Channel 12 raakte een huis in Mevaseret Zion, een buitenwijk van Jeruzalem, beschadigd door een raketinslag.

Bekijk hier beelden van raketten die op Jeruzalem werden afgevuurd:

Hamas vuurt raketten af vanuit Gaza, in Jeruzalem klinkt het luchtalarm

Hamas had in een ultimatum geëist dat Israël voor 18.00 uur zijn veiligheidstroepen zou terugtrekken van Tempelberg in Jeruzalem. In een verklaring zegt de beweging de raketten te hebben afgevuurd als "reactie op de misdaden en agressie tegen de Heilige Stad en de intimidatie van ons volk in Sheikh Jarrah en de Al Aqsa-moskee. Dit is een boodschap die de vijand goed zal begrijpen."

Het is al weken onrustig in Jeruzalem. Dat begon in het begin van de ramadan toen Israël het aantal Palestijnen dat kon bidden op de Tempelberg beperkte en hekken plaatste bij de Damascuspoort in de Oude Stad, een veelgebruikte ontmoetingsplek voor Palestijnen tijdens de ramadan.

De afgelopen dagen zorgde voorgenomen huisuitzettingen van Palestijnen in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem voor extra olie op het vuur. Bij confrontaties met de Israëlische politie raakten honderden Palestijnen gewond. Vandaag wordt in Israël Jeruzalemdag gevierd. In 1967 veroverde Israël het oostelijke deel van de stad tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Ook steden dichter bij Gaza werden onder vuur genomen. De radicale beweging Islamitische Jihad claimt dertig raketten te hebben afgevuurd op Sderot. Een Israëlische man raakte lichtgewond toen een antitankwapen vanuit Gaza op zijn auto werd afgeschoten. Volgens een woordvoerder van het leger werden er in totaal zo'n vijftig raketten op Israël afgevuurd.

De Israëlische premier Netanyahu zei dat "Israël met grote kracht zal reageren". Volgens Netanyahu zullen "zij die ons aanvallen een hoge prijs betalen." De gevechten zouden volgens Netanyahu "een tijdje" kunnen aanhouden.

Hamas waarschuwde Israël op zijn beurt voor luchtaanvallen op burgerdoelen. Een woordvoerder van de gewapende tak van Hamas liet weten dat "onze reactie stevig en pijnlijk zal zijn en de verwachtingen van de vijand zal overtreffen".

STER reclame