Palestijnen rennen weg voor het traangas dat de politie inzet
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw confrontaties bij moskee in Jeruzalem, honderden gewonden

Het is vandaag opnieuw onrustig in de Oude Stad van Jeruzalem. Bij confrontaties met de Israëlische politie vanmorgen zijn honderden Palestijnen gewond geraakt. De Israëlische politie meldt dat 21 agenten gewond zijn geraakt.

Volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan hadden meer dan 200 van de Palestijnse gewonden een medische behandeling nodig.

Op beelden is te zien dat het vooral onrustig was in en rond de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg, in het oude gedeelte van de stad. Palestijnen gooiden met stenen en andere projectielen, de politie zette traangas en flitsgranaten in.

Ook in het moskeegebouw waren ontploffingen en werd met stenen gegooid:

Gewonden bij confrontaties bij moskee in Jeruzalem

"We waren aan het bidden in de moskee, toen er plotseling soldaten binnenkwamen", zegt Azmi uit Nazareth tegen persbureau Reuters. Volgens hem begonnen de soldaten zonder waarschuwing te schieten, waardoor meerdere mensen gewond raakten. "Het is ongelooflijk, dit is een gebedsplaats, niet bedoeld om te vechten."

Ook de 17-jarige Ibrahim was vanmorgen in de Al-Aqsamoskee: "De politie begon rubberen kogels af te vuren en gebruikte traangas", zegt hij tegen Al Jazeera. "Ik ben ternauwernood ontsnapt."

Volgens woordvoerder Ofir Gendelman van de Israëlische premier Netanyahu hebben Palestijnse betogers de rellen voorbereid en uitgelokt. Op Twitter zegt hij dat de betogers onder meer stenen hadden klaarliggen in de moskee.

Premier Netanyahu zelf noemt de acties in Jeruzalem een kwestie van orde en gezag. Hij zegt dat Israël alles doet om het "recht van aanbidden" te waarborgen, maar dat dat soms een streng optreden vereist, "zoals de Israëlische politie en veiligheidstroepen nu doen".

Spanningen

Het is al weken zeer onrustig in Jeruzalem en op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. Bij confrontaties zijn de afgelopen dagen honderden Palestijnen en enkele tientallen Israëlische politieagenten gewond geraakt.

De spanningen lopen vooral op in de Oude Stad, waar veel Palestijnen na zonsondergang naartoe komen vanwege de ramadan. Ook de Tempelberg met de Al-Aqsamoskee bevindt zich daar.

Huisuitzetting

De directe aanleiding voor het geweld is de mogelijke huisuitzetting van enkele Palestijnse families in Oost-Jeruzalem. Zij moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten, oordeelde een Israëlische rechter eerder.

In deze video geeft correspondent Ties Brock uitleg over de zaak:

Hoe een huisuitzetting in Jeruzalem tot nieuwe confrontaties leidt

Vandaag zou duidelijk worden of de families in hoger beroep mogen gaan tegen dit besluit, maar de zitting van het Israëlische hooggerechtshof over de zaak is uitgesteld.

Jeruzalemdag

Daarmee is de angel er echter niet uit. Vandaag wordt opnieuw een spannende en mogelijk explosieve dag, verwacht correspondent Ties Brock. Het is Jeruzalemdag, de dag waarop Israël viert dat het Oost-Jeruzalem veroverde tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967. Op die feestdag trekken doorgaans nationalistische Israëliërs door de oude stad, onder wie vaak ook leden van extreem-rechtse groeperingen.

"Veel Palestijnen beschouwen die optocht als provocerend", zegt Brock. De politie heeft overwogen om de route aan te passen. Ook is het Joodse gelovigen vandaag verboden om de Tempelberg te betreden, waar ook de Al-Aqsamoskee ligt. "De vraag is of de optocht doorgaat, en zo ja: op welke manier. Het kan tot verdere escalatie leiden."

Internationale bezorgdheid

De toenemende spanningen in Israël trekken internationaal de aandacht. Vandaag overlegt de VN-Veiligheidsraad over de kwestie.

Dit weekend uitten de EU, Rusland en de VS al hun zorgen over het conflict. Paus Franciscus riep op om de confrontaties in Jeruzalem te stoppen. De stad is voor zowel joden, moslims als christenen een heilige plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl