UEFA
NOS Voetbal

Europese Hof geeft topclubs gelijk: UEFA mag Super League niet verbieden

Het Europese Hof van Justitie heeft een barrière voor het oprichten van de Super League weggenomen. Het hof in Luxemburg stelde de grote Europese voetbalclubs die plannen hebben om een eigen competitie op te richten, in het gelijk. Het verbod van de UEFA gaat in tegen de Europese regels.

De uitspraak van het hoogste rechterlijke orgaan binnen de Europese Unie kan zorgen voor een aardverschuiving in het topvoetbal. Bij het Hof is geen beroep meer mogelijk.

De UEFA kan het oprichten van nieuwe clubcompetities niet langer zomaar verbieden. Sportbonden hadden tot nu toe het alleenrecht om competities uit te schrijven, ze acteren als het ware als een monopolist.

Arno Vermeulen over uitspraak Europees Hof: 'Grote problemen voor UEFA en FIFA'

Het hof sprak zich ook uit tegen aangekondigde sancties aan deelnemende clubs en spelers van de UEFA. De UEFA dreigde twee jaar geleden met zware straffen voor clubs en spelers die aan de Europese Super League zouden deelnemen. Zo werd gesproken over het uitsluiten van voetballers voor deelname aan interlandvoetbal.

Twaalf clubs maakten in 2021 bekend een eigen, gesloten competitie te willen beginnen buiten de UEFA om. Van die twaalf zijn inmiddels alleen nog FC Barcelona en Real Madrid over die openlijk achter de plannen staan. De plannen zijn na de valse start inmiddels aangepast, met meer clubs en een promotie/degradatieregeling.

'Nog niet direct een Super League'

Sportrechtadvocaat Frans de Weger, die de zaak de afgelopen jaren met grote interesse volgt, spreekt van een uitspraak met juridisch verregaande gevolgen.

Hij zegt daarbij wel dat het nu nog wel moeilijk te overzien is wat er in de praktijk gaat gebeuren. "Het is nu niet zo dat de Super League er direct gaat komen", aldus De Weger, ook actief als rechter bij het internationaal Sporttribunaal CAS. "Er zijn nog nog voldoende beren op de weg, denk alleen al aan de fans die zacht gezegd niet stonden te springen om dit project."

Engelse clubs trokken zich in 2021, binnen 48 uur na het bekendmaken van de eerste plannen voor een Super League, alweer terug, mede door hevige protesten van supporters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl