NOS Voetbal

UEFA: spelers van clubs in Super League niet meer op EK en WK

UEFA-voorzitter: 'Spelers in Super League krijgen speelverbod voor EK en WK'

Als het aan de UEFA ligt, zullen spelers die met hun clubs actief zijn in de aangekondigde Super League niet meer welkom zijn op een Europese titelstrijd en het wereldkampioenschap. Dat meldde een zichtbaar boze UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin op een persconferentie in Montreux, voorafgaand aan het 45ste congres van de Europese voetbalunie. De sancties zouden al kunnen gelden voor het komende EK in juni.

Twaalf grootmachten uit het Europese clubvoetbal kondigden zondagavond een nieuwe competitie aan, de Super League. AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur plaatsten daarmee een bom onder de Europese bekertoernooien van de UEFA. De betrokken clubs denken op die manier veel meer geld (10 miljard in totaal) te genereren.

Stoppen

"Het nieuws van de nieuwe Super League is nog vers, maar wij zullen er alles aan doen om dit te stoppen", zei Ceferin. "Voetballers van clubs die deelnemen aan de Super League zullen niet meer op een WK of EK mogen uitkomen. Dat gaan we regelen."

De UEFA maakte maandag zelf een nieuwe opzet van de Champions League vanaf het seizoen 2024/2025 bekend. Daar gaan 36 in plaats van 32 aan meedoen. De poulefase verdwijnt en er komen honderd wedstrijden bij.

Hebzucht

"Het is een beschamend voorstel van clubs die enkel nog geleid worden door hebzucht", aldus Ceferin. "Ze spugen er recht mee in het gezicht van de voetbalfans. Niet alleen in het voetbal proberen we ons te verenigen. Regeringen werken ook samen. Maar er zijn dus mensen die niet denken aan solidariteit. Ze denken er alleen maar aan hoe ze zelf meer geld in hun zakken kunnen krijgen. Dat is afschuwelijk."

Ceferin dankte de Duitse en Franse topclubs, die vooralsnog hebben aangegeven niet te participeren in de Super League. "Gelukkig zijn de meeste mensen in de voetbalwereld niet zo, zoals grote Duitse en Franse voetbalclubs. De UEFA laat 90 procent van alle inkomsten terugvloeien in het voetbal. We zullen dat altijd zo houden en zullen ons blijven verzetten tegen een gesloten competitie waarvoor clubs zich niet eerlijk kunnen kwalificeren."

Agnelli

"Ik ben als advocaat vroeger veel slechte mensen tegengekomen", vervolgde de Sloveen. "Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik sprak zaterdag nog met voorzitter Andrea Agnelli van Juventus. Hij verzekerde me dat de plannen over een nieuwe Super League alleen maar geruchten waren. Een dag later volgde er een persbericht. Sommige mensen denken kennelijk alleen maar aan zichzelf. Daar moet alles voor wijken."

Gary Neville, oud-speler van Manchester United en 85-voudig Engels international, maakt zich boos over de Super League die twaalf Europese topclubs uit drie Europese topcompetities willen oprichten.

Gary Neville: 'Het is misdadig ten opzichte van de fans'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl