De onderhandelaars van D66, VVD en CDA
NOS NieuwsAangepast

Vorming minderheidskabinet mislukt, verwijten over en weer achter de schermen

De vorming van een minderheidskabinet met een combinatie van VVD, D66 en/of CDA is mislukt, zegt informateur Remkes. Hij wijst er verder op dat een traditioneel meerderheidskabinet al eerder was afgevallen, onder informateur Hamer.

Toch ziet hij nog kans "andere vormen van samenwerking en samenstelling" te onderzoeken, waaronder een extraparlementair kabinet.

Een extraparlementair kabinet is simpel gezegd een kabinet dat werkt met een regeringsprogramma waar de ministers van de deelnemende partijen zich aan moeten houden, maar de fracties van die partijen niet vooraf steun hoeven te beloven. De Kamerleden van alle fracties in de Tweede Kamer zijn dus vrij het kabinetsbeleid op punten wel of niet te steunen.

Voor gesprekken over "een andere vorm" heeft informateur Remkes de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Volt, SGP en Fractie Den Haan uitgenodigd. Het is niet helemaal duidelijk op grond van welke criteria partijen wel en niet zijn uitgenodigd, maar die houden verband met hun bereidheid tot samenwerking.

Een beroep op partijen

Remkes doet een beroep op deze partijen om in gesprek te gaan "over de bereidheid, mogelijkheden en vormen van constructieve samenwerking". Dat moet dan leiden tot een nieuw kabinet "op korte termijn" door het starten van "inhoudelijke coalitieonderhandelingen".

Maandag kondigde Remkes aan dat hij pas woensdag conclusies had willen trekken over zijn opdracht om een minderheidskabinet te onderzoeken. Die conclusie trok hij dus een dag eerder al, en hij wil als laatste redmiddel een onorthodoxe weg inslaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl