Rutte en Kaag bij informateur Hamer
NOS NieuwsAangepast

Rutte blijft zwijgzaam over formatie, geen uitsluitsel over links blok

Demissionair premier Rutte wil nog steeds niets zeggen over het vervolg van de formatie, ook niet of hij een formatiepoging met PvdA en GroenLinks wil wagen.

"Ik weet dat jullie je kapot ergeren dat we zo weinig kunnen zeggen", zei de VVD-leider na afloop van zijn gesprek met informateur Hamer en de D66- en CDA-delegaties. "Maar alles wat we erover zeggen, helpt niet bij het proces."

CDA-leider Hoekstra wilde inhoudelijk ook niet meer zeggen dan dat het een "goed gesprek" was. Maar hij wilde wel kwijt dat informateur Hamer "ik meen later vandaag" laat weten hoe het verder moet met de gesprekken.

GroenLinks-leider Klaver zei vandaag dat andere partijen maar eens "hom of kuit" moesten geven. De leden van zijn partij en die van PvdA bleken dit weekend voorstander van gezamenlijk optrekken van de twee partijen in de formatie als één links blok.

Extra partij

VVD en CDA hebben tot nu toe altijd gezegd tegen een kabinet met PvdA en GroenLinks te zijn, omdat maar een van de twee nodig is voor een meerderheid. Een extra partij zou de coalitie instabiel maken, is de vrees.

Achter de schermen klonk dit weekend ook weer dat de samenwerking op links geen verandering brengt in dat standpunt. D66 wil overigens juist wel graag met de twee linkse partijen aan tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl