Partijleider Ploumen komt het podium op
NOS NieuwsAangepast

Angel uit PvdA-ledenraad: motie tegen formeren met Rutte niet in stemming

De spannendste kwestie die voorlag bij de PvdA-ledenraadpleging over de formatie en samenwerken met GroenLinks is nog voordat de bijeenkomst goed en wel was begonnen onschadelijk gemaakt. Een kritische motie over überhaupt niet formeren met Rutte is namelijk niet in stemming gebracht.

Een van de partijleden, oud-Tweede Kamerlid Arie de Jong, maakte bezwaar om over de motie stemmen, omdat van tevoren oordelen over de formatie niet volgens de partijstatuten zou zijn. Alleen achteraf mogen leden zeggen wat ze van een regeerakkoord vinden, zei De Jong.

CDA-momentje

Er volgde een rommelige stemming over een ordevoorstel van De Jong om niet over de motie te stemmen.

Kijk hier naar het 'CDA-momentje' bij de ledenraad van de PvdA:

Een 'CDA-momentje' op de ledenraad van de PvdA

"Als u tegen deze motie bent, dan wil u dus dat we erover gaan stemmen", klonk het. En ook: "O, dit wordt een CDA-momentje", refererend aan het congres van die partij in 2010, waar gedoe met rode en groene stembriefjes tot veel verwarring leidde.

Uiteindelijk werd het voorstel van De Jong aangenomen, en ligt de weg dus nog open voor de PvdA-fractie om met VVD-leider Rutte te onderhandelen. Partijleider Ploumen benadrukte in haar speech dat ze niet zomaar bij het kruisje tekent. "Wij gaan nooit in een kabinet zitten dat het minimumloon niet verhoogt, dat de woningmarkt niet aanpakt, dat het klimaatprobleem niet aanpakt."

Een aantal voorstellen over samenwerken met GroenLinks werd later wel in stemming gebracht. Daaruit bleek dat de PvdA-leden in grote meerderheid willen dat de Kamerfractie gezamenlijk optrekt met de GroenLinks-fractie. Een voorstel om de fracties direct samen te voegen werd afgewezen, maar de leden willen wel dat de fractie een fusie gaat onderzoeken.

Vanochtend hield GroenLinks ook een ledenbijeenkomst over de formatie en samenwerking op links. De boodschap van partijleider Klaver en zijn secondant Ellemeet was daar dat samenwerken nodig is om de "arrogantie van de macht te breken". Bij GroenLinks werd niet gestemd over moties, maar veel leden die aan het woord kwamen lieten blijken voor samenwerking met PvdA te zijn.

Bronnen binnen de VVD laten weten dat door ledenraadplegingen niets is veranderd aan de positie van de liberalen. De VVD-lijn is en blijft dat twee linkse partijen er eentje te veel is, want niet nodig voor een meerderheidscoalitie. Daar doet de blokvorming voor de VVD dus niets aan af. Verwacht wordt dat dit snel ook openbaar uitgesproken wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl