NOS Nieuws Politiek Aangepast

Oppositie eensgezind: val kabinet is terecht • Viroloog: timing aftreden qua corona rampzalig

 • Aanleiding van de val van het kabinet is het snoeiharde rapport over de toeslagenaffaire.
 • Minister Wiebes van Economische Zaken treedt per direct terug. Hij was staatssecretaris toen de toeslagenaffaire speelde.
 • Dit vinden de oppositiepartijen in de Tweede Kamer van het vertrek.
 • En in dit verhaal zijn de reacties van enkele toeslagenaffaireouders te lezen.
Liveblog gesloten
 • Einde van het liveblog

  De Tweede Kamer debatteert volgende week over de val van het kabinet en de plannen om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen.
  Het liveblog wordt hierbij afgesloten.

 • Rutte door als VVD-lijsttrekker, Hoekstra als CDA-lijsttrekker

  PvdA-leider Asscher heeft zich donderdag teruggetrokken als lijsttrekker vanwege zijn rol in de toeslagenaffaire. Maar CDA-leider Hoekstra en VVD-leider Rutte willen zo ver niet gaan. Zij vinden beiden dat het opstappen van het kabinet staatsrechtelijk op zijn plaats is. "Maar het lijsttrekkerschap is wat anders", aldus Hoekstra. Ook Rutte wil die zaken scheiden.

 • Eensgezindheid over vertrek kabinet: lees hier de reacties

  Geen enkele partij in de Tweede Kamer vindt dat het kabinet had moeten blijven zitten. De twee Kamerleden die de zaak aan het rollen hebben gebracht, CDA-Kamerlid Omtzigt en SP-collega Leijten, zeggen wel dat deze stap niet symbolisch mag zijn. De problemen moeten wel opgelost worden, zeggen zij.

  Kijk hier wat andere Kamerleden over het vertrek van het kabinet zeiden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Kamer: vertrek kabinet enige goede stap
 • Virologe Marion Koopmans: 'Slechte timing'

 • De Jonge: Meest eensgezinde kabinetsval ever

  Het besluit om op te stappen is in goed overleg genomen, blijkt uit de reacties van de bewindslieden die er vanochtend bij waren. Minister en aankomend CDA-leider Hoekstra zegt dat er vrij snel overeenstemming over was. "Ik vind deze conclusie onvermijdelijk."

  Minister en D66-lijsttrekker Kaag heeft soortgelijke woorden: "Als je kijkt naar de diepte en de gelaagdheid van het rapport was het voor mij onvermijdelijk om de juiste politieke consequenties te trekken. Dat betekent het aftreden van het kabinet. En haar partijgenoot Van Engelshoven van Onderwijs zegt ook: We hebben het echt eensgezind gedaan."

  Minister De Jonge van Volksgezondheid denkt dat zo'n eensgezind aftreden uniek is. "Iedereen kwam al snel tot de conclusie dat er geen enkele andere conclusie mogelijk was."

 • Premier Rutte weg bij koning op Huis ten Bosch

  Premier Rutte heeft het paleis verlaten. Hij is ongeveer een half uur bij koning Willem-Alexander geweest om het ontslag van zijn kabinet toe te lichten. Rutte liep de trappen af, pakte zijn fiets en reed het hek door. "Een goed weekend", zei hij tegen de wachtende pers.

 • Gedupeerde ouder Nazan: 'Rutte heeft niet al die incassokosten, geen BKR-registratie'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Gedupeerde ouder Nazan: 'Rutte heeft niet al die incassokosten, geen BKR-registratie'
 • Werkgevers danken Eric Wiebes, vragen toch om daadkracht

  Voor werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland komt het aftreden niet als een verrassing. Ze spreken van een buitengewoon trieste affaire, "vooral voor de gedupeerde ouders." Het onmiddellijke vertrek van minister Wiebes van Economische Zaken noemen ze een aderlating. "Wij danken Eric Wiebes voor zijn enorme inspanningen van de afgelopen maanden om ondernemers door deze moeilijke periode te helpen."

  De twee lobbyorganisaties voor het Nederlandse bedrijfsleven hameren op het belang van "noodzakelijke aanpassingen" aan het steunpakket voor ondernemers.

  Evofenedex, de ondernemersvereniging voor handel en logistiek, vraagt het demissionaire kabinet slagvaardig te blijven op het gebied van handel en logistiek. "Voor ons land is het wel essentieel dat concrete besluiten die onze nationale en internationale goederenstromen helpen faciliteren, gewoon genomen blijven worden", aldus de vereniging tegen persbureau ANP.

 • De tekst van de brief van demissionair premier Rutte aan koning Willem-Alexander

  Het ministerie van Algemene Zaken heeft de tekst van de ontslagaanvraag aan de koning bekendgemaakt. Lees hier de tekst.

 • Rutte verlaat fietsend Binnenhof met groepje demonstranten

  Premier Rutte is klaar en gaat naar de koning in Paleis Huis ten Bosch. Hij heeft zijn fiets gepakt en moest even door een groepje demonstranten heen, met hulp van politie te paard.

  De bewindspersonen verlaten ondertussen het ministerie van Algemene Zaken. Alle ministers wijzen erop dat het kabinet de volledige verantwoordelijkheid neemt omdat de grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Ook benadrukken ze dat het belangrijk is dat de gedupeerden zo snel mogelijk gecompenseerd worden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Demissionair premier Rutte op fiets naar de koning
 • Wiebes: ik voel me zwaar medeverantwoordelijk, ik loop hier mee rond

  De minister van Economische Zaken legt uit waarom hij per direct stopt. Hij heeft lang met het onderwerp geworsteld. "Ik voel me heel zwaar medeverantwoordelijk. Ik loop hier al heel lang mee rond. Het verlaat mij niet meer. Ik heb lang nagedacht wat ik beter had kunnen doen. Ik heb niet kunnen ontdekken wat ik redelijkerwijs had kunnen weten of doen om dit te voorkomen. En dat maakt het alleen nog maar verdrietiger."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wiebes: 'Ik voel me niet schuldig, maar zwaar medeverantwoordelijk'
 • Rutte: Strijd tegen corona kan gewoon door

  Demissionair premier Rutte zei dat de strijd van het demissionaire kabinet tegen het coronavirus doorgaat en dat het werk van de bewindslieden ook de komende maanden "onverminderd in het teken van corona" zal staan.

  Daarbij voelt het kabinet zich steeds gesteund door een meerderheid van partijen in de Tweede Kamer. "Dat was de afgelopen tien maanden ook zo", aldus Rutte, die een grote eensgezind voelt als het gaat om het bestrijden van die crisis.

 • Bezorgde reacties in Lelystad: 'Opstappen heel vervelend in deze crisisperiode'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Bezorgde reacties in Lelystad: 'heel vervelend in deze crisisperiode'.
 • Opstappen was onvermijdelijk, vindt de FNV

  Vakcentrale FNV vindt het onvermijdelijk dat kabinet-Rutte III is opgestapt. Wel zegt voorzitter Han Busker dat het van belang is dat de val van het kabinet en het opstappen van minister van Economische Zaken Wiebes geen impact hebben op de economische steunpakketten. "Het behoud van banen moet in deze coronacrisis, samen met de bestrijding van het virus zelf, bovenaan de prioriteitenlijst staan."

  De FNV heeft zorgen over het antifraude-systeem van de overheid SyRi, waarmee allerlei gegevens aan elkaar worden gekoppeld om fraude te voorkomen, en trekt de parallel met de toeslagenaffaire. Volgens de vakbond laat het feit dat aan deze wet gewerkt wordt zien dat de les uit de toeslagenaffaire nog niet geleerd is.

 • Rutte: 'Ontslag aangeboden aan Koning'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Rutte: 'Ontslag aangeboden aan Koning'