Premier Mark Rutte in het Torentje
NOS NieuwsAangepast

Coalitiepartijen zwijgzaam na overleg, maar alles wijst op aftreden Rutte III

De ministerraad hakt vandaag definitief de knoop door over het aftreden van het voltallige kabinet-Rutte III. Er was gisteravond toch geen extra ministerraad en de partijleiders van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn na overleg met hun eigen partij naar huis gegaan.

Alles wijst erop dat het kabinet vandaag aftreedt naar aanleiding van het vernietigende rapport over de fraudejacht van de Belastingdienst, de kinderopvangtoeslagaffaire. In dat rapport wordt harde kritiek geleverd op de manier waarop ambtenaren, rechters en bewindspersonen zijn omgegaan met ouders die ten onrechte beschuldigd werden van fraude.

Rapport diverse keren besproken

Sinds de publicatie van dit rapport eind december hangt de vraag over het aftreden van het kabinet in de lucht, maar de bewindslieden wilden het rapport eerst inhoudelijk bespreken. Dat is diverse keren gebeurd in het Catshuis. Volgens premier Rutte gingen die gesprekken alleen over de inhoud en niet over de politieke consequenties.

"De politieke vraag wordt morgen besproken", zei Rutte gisteravond laat bij zijn vertrek uit het Torentje. "Ik kan daar nu niets over zeggen in de media."

Bekijk hier de reacties van Rutte, Schouten en Kaag na afloop van de overleggen.

Politiek duider Ron Fresen zegt dat alle coalitiepartijen hun standpunt de afgelopen avond in hun eigen partij hebben bepaald. Maar naar buiten toe zwijgen ze nadrukkelijk. "Ze willen niet met ruzie uit elkaar. De val van dit kabinet moet zonder problemen en zonder ruzie of wapengekletter gaan. Een soort stille val."

Vicepremier Schouten van de ChristenUnie zei na afloop van het overleg met haar partij dat de "lijn" is vastgesteld. Verder wilde ze niet gaan. CU-leider Segers benadrukt dat de slachtoffers van de toeslagenaffaire "groot onrecht" is aangedaan. "Wij willen ons rekenschap geven."

D66-leider Kaag zei na afloop van haar partijoverleg: "We spreken daar in de ministerraad over en wij zijn daar duidelijk in." De ministerraad is iedere vrijdag op het ministerie van Algemene Zaken. Het is onduidelijk hoelang het beraad zal duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl