NOS NieuwsAangepast

Congres wijst Biden officieel aan als president, Trump belooft ordelijke machtsoverdracht

Het Amerikaanse Congres heeft de zege van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen bekrachtigd. Dat gebeurde aan het eind van een ongekend roerige dag, waarop aanhangers van vertrekkend president Trump het parlementsgebouw bestormden. Zeker vier mensen kwamen om het leven.

De bekrachtiging is de laatste officiële stap voordat Biden wordt geïnaugureerd op 20 januari. Rond 03.40 uur plaatselijke tijd maakte vicepresident Pence het besluit bekend in een gezamenlijke zitting van beide kamers van het Congres. Kort ervoor was het laatste Republikeinse bezwaar tegen de verkiezingsuitslag verworpen door een meerderheid.

Kijk hier het moment van de bekendmaking van het besluit:

Amerikaans Congres bevestigt verkiezingsuitslag: Joe Biden wordt president

President Trump zegt in een reactie dat er op 20 januari "een ordelijke transitie" zal zijn, hoewel hij het "nog steeds volledig oneens is met de uitslag van de verkiezingen". De verklaring op Twitter werd verspreid via de socialemedia-adviseur van de president, aangezien Trumps eigen account is geblokkeerd door het bedrijf.

Eerder op de dag was het Capitool het toneel van een "aanval op de democratie", zoals de bestorming wereldwijd wordt genoemd. Een menigte met aanhangers van Trump drong het gebouw met geweld binnen, in een kennelijke poging om de bekrachtigingsceremonie te dwarsbomen. De bestormers waren naar het Capitool gemarcheerd na een opzwepende toespraak van Trump in de buurt van het parlementsgebouw.

De demonstranten vielen kantoren van Congresleden aan en politici sloegen op de vlucht. Na verloop van tijd werd het gebouw schoongeveegd door ordetroepen. Bij de schermutselingen vielen vier doden, van wie één door een kogel van veiligheidsdiensten. Tientallen mensen werden opgepakt en zeker veertien politieagenten uit Washington D.C. raakten gewond.

'Laten we weer aan het werk gaan'

Bijna zes uur na de aanval werd de stilgelegde zitting in het Congres hervat. "Laten we weer aan het werk gaan", zei vicepresident Pence, die de zitting voorzat. Vervolgens bleek dat een aantal Republikeinse politici die vooraf hadden aangekondigd bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag, die bezwaren introkken.

Uiteindelijk maakte Pence bekend dat de uitslag was uitgekomen op 306 stemmen voor Biden en 232 voor Trump, overeenkomstig de verdeling van kiesmannen zoals die al eerder duidelijk was geworden. Hij liet na de winnaar van de verkiezingen te feliciteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl