Aanhangers van Trump in het Capitool
NOS NieuwsAangepast

Orde in Capitool hersteld, Congres wil zitting hervatten

De autoriteiten zijn erin geslaagd de rust te herstellen in het Amerikaanse Congres, melden Amerikaanse overheidsfunctionarissen. Nu betogers uit het gebouw zijn gehaald, wordt ook de omgeving ontruimd.

Toen de avond begon te vallen en een avondklok naderde, dropen al veel betogers af. Later begonnen agenten de omgeving rond het Capitool schoon te vegen. Daarbij werden traangas en schokgranaten ingezet om de menigte uit elkaar te jagen.

Op enige afstand van het gebouw staan honderden betogers en de oproeppolitie gespannen tegenover elkaar.

Een overzicht van de gebeurtenissen tot nu toe:

Van demonstratie tot bestorming Capitool, dit gebeurde er tot nu toe

Hoewel de rust in de hoofdstad dus nog niet helemaal is teruggekeerd, wil het Congres de verstoorde zitting hervatten om de kieswinst van Joe Biden te bekrachtigen. Rond 02.00 uur komen beide kamers weer bijeen, is de verwachting.

Grote vraag is of de Congresleden de draad weer oppakken waar ze waren gebleven. Op het moment dat de menigte binnendrong werden net Republikeinse bezwaren tegen de verkiezingsuitslag behandeld. Vraag is of de indieners daarvan ook na al het geweld van vandaag bij hun kritiek willen blijven, wetende dat ze de uitslag toch niet zullen kunnen veranderen.

Geëvacueerd

Congresleden werd aanvankelijk aangeraden om in het gebouw te blijven, maar werden later geëvacueerd naar een nabijgelegen legerbasis. Daarbij kregen ze het advies om het insigne waarmee ze voor de bewaking herkenbaar zijn als Congreslid af te doen.

Een griffier wist op tijd de officiële stembiljetten die in het Congres werden behandeld te redden. Een Democratisch Congreslid zei er zeker van te zijn dat de vandalen ze anders hadden verbrand.

Betogers in zaal Huis van Afgevaardigden, beveiligers trekken wapens

De relschoppers wisten aan het begin van de avond (Nederlandse tijd) de zetel van het Amerikaanse Congres binnen te dringen, op het moment dat daar de verkiezingswinst van Joe Biden bekrachtigd zou worden. De betogers hadden zich eerder op de dag verzameld bij een pro-Trump-bijeenkomst, waar Trump opnieuw opriep tot verzet tegen zijn verkiezingsnederlaag.

Bij het Capitool overliep de menigte dranghekken en het politiecordon rond het gebouw. Ze braken ruiten om binnen te komen en wisten de vloer van de Senaat te bereiken en de kantoren van Congresleden. Bewakers trokken tevergeefs hun wapens en zetten traangas in om de massa op afstand te houden.

Volgens de burgemeester van Washington zijn er bij de bestorming meerdere betogers opgepakt. Zeker één persoon is bij de bestorming gewond geraakt: een vrouw die in het Capitool werd neergeschoten. Zij is volgens Amerikaanse media later overleden. Ook meerdere agenten raakten gewond.

Noodtoestand

De stad Washington heeft honderden leden van de Nationale Garde opgeroepen om de rust te herstellen. Ook uit buurstaten Maryland en Virginia kwam versterking. Daarnaast worden federale politiediensten zoals de FBI ingezet.

De gouverneur van Virginia heeft in zijn staat de noodtoestand afgekondigd en een avondklok ingesteld voor de regio rond de hoofdstad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl